Human Embryonic Stem Cells: Cell Cycle Regulation and Reaction to DNA damage - Bárta, Tomáš, 1983- (2012)
Lidské embryonální kmenové (EK) buňky nacházejí uplatnění v mnoha biomedicínských aplikacích. Avšak než bude možné plně využít jejich potenciál, je zapotřebí zcela pochopit jejich biologii. Schopnost EK buněk udržovat si pluripotentní stav během kultivace in vitro vyžaduje unikátní konfiguraci molekul, které regulují buněčný cyklus. Molekulární mechanismy, které umožňují EK buňkám uchovávat si jejich nediferencovaný stav a zároveň rychle proliferovat, nebyly doposud uspokojivě popsány. Bylo prokázáno, že cyklin-dependentní kinázy (CDK), klíčové molekuly v řízení buněčného cyklu, hrají v lidských EK buňkách důležitou roli při uchovávání pluripotentního stavu, symetrického dělení (sebeobnově) a v reakci na poškození DNA. Tato studie se zaměřuje na roli CDK2 v řízení buněčného cyklu a odpovědi na poškození DNA u lidských EK buněk. Imunoprecipitační a imunofluorescenční experimenty ukázaly, že CDK2 tvoří komplex s cyklinem B1. Komplex CDK2/cyklin B1 vykazuje kinázovou aktivitu, která kol