Názory a postoje seniorov k eutanázii

Cieľom diplomovej práce bolo zosumarizovať súčasné poznatky o eutanázii a zistiť názory a postoje seniorov k nej. V práci sme použili deskriptívnu jednorozmernú štatistiku, ktorej úlohou bolo vytvoriť prehľad o získaných údajoch a induktívnu štatistiku, ktorej cieľom bolo testovanie štatistických hy...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Vojnická, Evelína (Dissertant)
Format: Thesis Manuscript
Language:Slovak
Published: 2012
Subjects:
Online Access:http://is.muni.cz/th/381817/lf_m/
Cover Image
LEADER 04267ctm a22005657a 4500
001 MUB01000728217
003 CZ BrMU
005 20121001094532.0
008 120907s2012 xr ||||| |||||||||||slo d
STA |a POSLANO DO SKCR  |b 2020-05-07 
035 |a (ISMU-VSKP)226585 
040 |a BOD114  |b cze  |d BOD002 
072 7 |a 616-053.9  |x Geriatrie  |2 Konspekt  |9 14 
080 |a 179.7  |2 MRF 
080 |a 316.346.32-053.9  |2 MRF 
100 1 |a Vojnická, Evelína  |% UČO 381817  |4 dis 
242 1 0 |a Opinions and attitudes of seniors to euthanasia  |y eng 
245 1 0 |a Názory a postoje seniorov k eutanázii  |h [rukopis] /  |c Evelína Vojnická 
260 |c 2012 
300 |a 98 l. 
502 |a Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2012 
520 2 |a Cieľom diplomovej práce bolo zosumarizovať súčasné poznatky o eutanázii a zistiť názory a postoje seniorov k nej. V práci sme použili deskriptívnu jednorozmernú štatistiku, ktorej úlohou bolo vytvoriť prehľad o získaných údajoch a induktívnu štatistiku, ktorej cieľom bolo testovanie štatistických hypotéz. Z analýzy výsledkov nám vyplynulo, že seniori poznajú pojem eutanázia (95,98 %). Eutanáziu si spájajú s termínom pomoc trpiacim. Hlavnými dôvodmi k eutanázii z ich pohľadu by boli neznesiteľné bolesti a strata ľudskej dôstojnosti. V prípade legalizácie eutanázie by sa báli zneužitia lekárom a eutanáziu by nepodstúpili, ale ani neodporučili, či nedovolili podstúpiť svojím blízkym. Veriaci respondenti majú odmietavejší postoj k legalizácií eutanázie ako neveriaci respondenti. Pokiaľ by si mali zvoliť medzi eutanáziou a paliatívnou starostlivosťou, 59,29 % seniorov by si zvolilo paliatívnu starostlivosť. V závere práce stanovuje odporúčania pre prax, ktorých cieľom je zvýšiť povedomie in  |% cze 
520 2 9 |a The aim of the thesis was to summarize currently available knowledge about euthanasia and learn the opinions and attitudes of seniors towards it. In this work, we used one-dimensional descriptive statistics with the goal of creating an overview of gained data, and inductive statistics for testing of the statistical hypotheses. The analysis of the results has shown that the seniors do know the term 'euthanasia' (95,98 %). They connect euthanasia with help to those in pain. In their opinion, the main reasons for euthanasia would be unbearable pains and loss of human dignity. In case of legalization of euthanasia, they would be afraid of its abuse by doctors and they would neither undergo euthanasia, nor recommend it, nor allow their loved ones to undergo it. Religious respondents have a more disapproving attitude towards the legalization of euthanasia than atheists. If they needed to choose between euthanasia and palliative care, 59,29 % of seniors would choose the palliative care. At th  |9 eng 
650 0 7 |a eutanazie  |2 czmesh 
650 0 7 |a senioři  |7 ph117267  |2 czenas 
650 0 7 |a zákonodárství  |7 ph116797  |2 czenas 
650 0 7 |a paliativní péče  |2 czmesh 
650 0 9 |a older people  |2 eczenas 
650 0 9 |a legislation  |2 eczenas 
650 0 2 |a Euthanasia 
650 0 2 |a Palliative Care 
655 7 |a diplomové práce  |7 fd132022  |2 czenas 
658 |a Specializace ve zdravotnictví  |b Ošetřovatelská péče v gerontologii  |c LF N-SZ GE (GE)  |2 CZ-BrMU 
710 2 |a Masarykova univerzita.  |b Lékařská fakulta  |7 kn20010709277  |4 dgg 
856 4 1 |u http://is.muni.cz/th/381817/lf_m/ 
CAT |c 20120907  |l MUB01  |h 0421 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20120926  |l MUB01  |h 1647 
CAT |a GREGROVA  |b 02  |c 20121001  |l MUB01  |h 0945 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20130304  |l MUB01  |h 1446 
CAT |c 20140911  |l MUB01  |h 1610 
CAT |c 20140912  |l MUB01  |h 1104 
CAT |a CERVINKOVX  |b 02  |c 20150730  |l MUB01  |h 1936 
CAT |c 20150901  |l MUB01  |h 1449 
CAT |c 20150921  |l MUB01  |h 1410 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20151226  |l MUB01  |h 0251 
CAT |c 20200507  |l MUB01  |h 1120 
LOW |a POSLANO DO SKCR  |b 2020-05-07 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m VYSPR  |1 KUK  |a Knihovna univ. kampusu  |2 SKLAD  |b KUK - sklad  |3 LF-2012-K-8645  |6 3147055007  |5 3147055007  |8 20121001  |f 70  |f Prezenční  |r 20121001  |s převod 
AVA |a MED50  |b KUK  |c KUK - sklad  |d LF-2012-K-8645  |e available  |t K dispozici  |f 1  |g 0  |h N  |i 0  |j SKLAD