Názory a postoje seniorov k eutanázii - Vojnická, Evelína (2012)
Cieľom diplomovej práce bolo zosumarizovať súčasné poznatky o eutanázii a zistiť názory a postoje seniorov k nej. V práci sme použili deskriptívnu jednorozmernú štatistiku, ktorej úlohou bolo vytvoriť prehľad o získaných údajoch a induktívnu štatistiku, ktorej cieľom bolo testovanie štatistických hypotéz. Z analýzy výsledkov nám vyplynulo, že seniori poznajú pojem eutanázia (95,98 %). Eutanáziu si spájajú s termínom pomoc trpiacim. Hlavnými dôvodmi k eutanázii z ich pohľadu by boli neznesiteľné bolesti a strata ľudskej dôstojnosti. V prípade legalizácie eutanázie by sa báli zneužitia lekárom a eutanáziu by nepodstúpili, ale ani neodporučili, či nedovolili podstúpiť svojím blízkym. Veriaci respondenti majú odmietavejší postoj k legalizácií eutanázie ako neveriaci respondenti. Pokiaľ by si mali zvoliť medzi eutanáziou a paliatívnou starostlivosťou, 59,29 % seniorov by si zvolilo paliatívnu starostlivosť. V závere práce stanovuje odporúčania pre prax, ktorých cieľom je zvýšiť povedomie in