Genetická podstata deficience laktázy v současné lidské populaci

Deficience laktózy je jednou z častých problémů v současné lidské populaci. Hlavním důvodem je neschopnost trávit laktózu obsaženou v mléce a mléčných výrobcích. V průběhu mnoha tisíc let prošly některé světové populace procesem, během kterého vznikaly drobné změny v genetickém materiálu. Tyto změny...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Skoupilová, Hana (Autor práce)
Další autoři: Drozdová, Eva, 1967- (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Čeština
Vydáno: 2012
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/350561/prif_b/
Obálka
Popis
Shrnutí:Deficience laktózy je jednou z častých problémů v současné lidské populaci. Hlavním důvodem je neschopnost trávit laktózu obsaženou v mléce a mléčných výrobcích. V průběhu mnoha tisíc let prošly některé světové populace procesem, během kterého vznikaly drobné změny v genetickém materiálu. Tyto změny napomohly lidskému tělu trávit laktózu po celou dobu jejich života. Bylo to podmíněno zvyšujícím se užíváním mléka domestikovaných zvířat jako součásti potravy. Změny v určitých populacích zvyšovaly schopnost přežití potomstva a tím jejich další rozšiřování. Deficience laktózy je tudíž přirozený stav. Laktózová perzistence je druhotnou změnou, vzniklou přizpůsobováním se změnám ve způsobu života. Tato bakalářská práce se zabývá hlavními příčinami vzniku laktózové tolerance a její genetickou podstatou.
Lactose deficiency is a common problem in the present human population. The main reason is the inability to digest lactose contained in milk and dairy products. Over many thousands of years some world's population underwent a process during which there were single nucleotide changes in the genetic material. These changes helped the human body digest lactose throughout their life. It was subject to increasing consumption of milk of domesticated animals as a part of the diet. The changes in certain populations increased the survival of offspring and thus their further expansion. Lactose deficiency is therefore a natural state. Lactose is the persistence of secondary change resulting from adaptation to changes in the way of life. This bachelor thesis examines the main causes of lactose tolerance and its genetic nature.
Popis jednotky:Vedoucí práce: Eva Drozdová
Fyzický popis:45 l.