Genetická podstata deficience laktázy v současné lidské populaci - Skoupilová, Hana (2012)
Deficience laktózy je jednou z častých problémů v současné lidské populaci. Hlavním důvodem je neschopnost trávit laktózu obsaženou v mléce a mléčných výrobcích. V průběhu mnoha tisíc let prošly některé světové populace procesem, během kterého vznikaly drobné změny v genetickém materiálu. Tyto změny napomohly lidskému tělu trávit laktózu po celou dobu jejich života. Bylo to podmíněno zvyšujícím se užíváním mléka domestikovaných zvířat jako součásti potravy. Změny v určitých populacích zvyšovaly schopnost přežití potomstva a tím jejich další rozšiřování. Deficience laktózy je tudíž přirozený stav. Laktózová perzistence je druhotnou změnou, vzniklou přizpůsobováním se změnám ve způsobu života. Tato bakalářská práce se zabývá hlavními příčinami vzniku laktózové tolerance a její genetickou podstatou.