Využití proteomické analýzy při studiu metabolismu bakterie Acidithiobacillus ferrooxidans

Proteomika je vědní disciplína, jež se zabývá studiem proteinů, jejich vlastností, strukturou a funkcí. Jejím cílem je stanovit soubor proteinů produkovaných z daného genomu, tzv. proteomu studovaných organismů ve všech obdobích jejich života. Acidithiobacillus ferrooxidans je Gram-negativní, chemol...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Pelikánová, Daniela (Autor práce)
Další autoři: Mandl, Martin, 1953- (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Čeština
Vydáno: 2012
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/239260/prif_b/
Obálka
Popis
Shrnutí:Proteomika je vědní disciplína, jež se zabývá studiem proteinů, jejich vlastností, strukturou a funkcí. Jejím cílem je stanovit soubor proteinů produkovaných z daného genomu, tzv. proteomu studovaných organismů ve všech obdobích jejich života. Acidithiobacillus ferrooxidans je Gram-negativní, chemolithoautotrofní bakterie náležící kmenu γ-Proteobacteria, rodu Acidithiobacillus. A.ferrooxidans získává energii oxidací redukovaných anorganických sirných sloučenin (RISC) a železnatých iontů. Biooxidace síry a RISC přispívá k tvorbě kyseliny sírové, jež má značný negativní vliv na životní prostředí. Na druhou stranu se již málo ví o biochemii tohoto procesu. Prvním krokem biooxidace hydrofobní síry je pravděpodobně její extracelulární aktivace. Cílem této bakalářské práce byla kvalitativní detekce s identifikací extracelulární proteinové frakce u aktivních buněk A. ferrooxidans oxidujících síru v porovnání s buňkami neaktivními, tzv. stacionárními, pomocí LC-MS/MS analýzy.
Proteomics is a scientific discipline, which deals with the study of proteins, their properties, structure and functions. Its aim is to specify a group of proteins that are produced from a given genome, called proteome, of studied organisms in all stages of their life. Acidithiobacillus ferrooxidans is a Gram-negative chemolithoauthotrophic bacterium belongs to the strain γ-Proteobacteria of the genus Acidithiobacillus. A. ferrooxidans gains the energy from the oxidation reduced inorganic sulfur compounds (RISC) and Fe(II). Bioxidation of elemental sulfur and RISCs participates in the sulfur acid formation with negative impact to the environment. However, a lack of information is known about biochemistry of the process. The extracelullar activation of hydrophobic elemental sulfur is probably the first step in sulfur biooxidation. The aim of this thesis was a qualitative detection with the identification of extracellular protein fraction in active cells A. ferrooxidans oxidizing element
Popis jednotky:Vedoucí práce: Martin Mandl
Fyzický popis:37 l. : il. + 1 příl.