Využití proteomické analýzy při studiu metabolismu bakterie Acidithiobacillus ferrooxidans - Pelikánová, Daniela (2012)
Proteomika je vědní disciplína, jež se zabývá studiem proteinů, jejich vlastností, strukturou a funkcí. Jejím cílem je stanovit soubor proteinů produkovaných z daného genomu, tzv. proteomu studovaných organismů ve všech obdobích jejich života. Acidithiobacillus ferrooxidans je Gram-negativní, chemolithoautotrofní bakterie náležící kmenu γ-Proteobacteria, rodu Acidithiobacillus. A.ferrooxidans získává energii oxidací redukovaných anorganických sirných sloučenin (RISC) a železnatých iontů. Biooxidace síry a RISC přispívá k tvorbě kyseliny sírové, jež má značný negativní vliv na životní prostředí. Na druhou stranu se již málo ví o biochemii tohoto procesu. Prvním krokem biooxidace hydrofobní síry je pravděpodobně její extracelulární aktivace. Cílem této bakalářské práce byla kvalitativní detekce s identifikací extracelulární proteinové frakce u aktivních buněk A. ferrooxidans oxidujících síru v porovnání s buňkami neaktivními, tzv. stacionárními, pomocí LC-MS/MS analýzy.