Strukturně-geologický vývoj jižní části Moravského krasu

Stavba jižní části Moravského krasu je příkrovová. Byly rozlišeny dvě generace násunů. Násuny starší generace T1 oddělují dva stejně staré, ale faciálně odlišné vývoje: mělkovodní hostěnický, charakteristický silně kondenzovanou sedimentací, a hlubokovodnější vývoj horákovký, charakteristický mocným...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Rez, Jiří, 1979- (Dissertant)
Other Authors: Kalvoda, Jiří, 1953- (Thesis advisor)
Format: Thesis Manuscript
Language:Czech
Published: 2011
Subjects:
Online Access:http://is.muni.cz/th/13683/prif_d/
Cover Image
LEADER 05075ntm a22007577a 4500
001 MUB01000681220
003 CZ BrMU
005 20210520144312.0
008 110617s2011 xr |||||q|||||||||||cze d
STA |a POSLANO DO SKCR  |b 2019-12-20 
040 |a BOD004  |b cze 
072 7 |a 55  |x Vědy o Zemi. Geologické vědy  |2 Konspekt  |9 7 
080 |a (043.3)  |2 MRF 
080 |a 551.7  |2 MRF 
080 |a 551.243  |2 MRF 
080 |a (437.32-191.2)  |2 MRF 
080 |a 55  |2 MRF 
100 1 |a Rez, Jiří,  |d 1979-  |7 mub2011664133  |% UČO 13683  |4 dis 
242 1 0 |a Tectonic history of the southern part of the Moravian Karst  |y eng 
245 1 0 |a Strukturně-geologický vývoj jižní části Moravského krasu  |h [elektronický zdroj] /  |c Jiří Rez 
260 |c 2011 
300 |a 1 CD-ROM 
500 |a Vedoucí práce: Jiří Kalvoda 
502 |a Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011 
520 2 |a Stavba jižní části Moravského krasu je příkrovová. Byly rozlišeny dvě generace násunů. Násuny starší generace T1 oddělují dva stejně staré, ale faciálně odlišné vývoje: mělkovodní hostěnický, charakteristický silně kondenzovanou sedimentací, a hlubokovodnější vývoj horákovký, charakteristický mocnými sledy kalciturbiditů. Násunová zóna se složitou šupinovitou stavbou je dokumentována v lomech Mokrá a vrtech (např. SV1). Tyto starší násuny jsou porušeny násuny generace T2. Během nasouvání byly násuny T1 zvrásněny ve výrazné antiformy v nadloží a synformy v podloží násunů mladší generace T2. Starší generace násunů vznikla současně s hlavním nasouváním kulmských příkrovů ve visé, mladší generace násunů vznikla v reakci na pravostranné horizontální pohyby podél moravské střižné zóny ve westphalu. Takto vzniklá stavba byla porušena sítí mladších zlomů několika generací. Napjatostní analýza zlomů rozlišila tři napjatostní fáze, které jsou kompatibilní s fázemi získanými napjatostní analýzou  |% cze 
520 2 9 |a The Southern part of Moravian Karst has nappe structure. Two generations of thrust faults were recognized. Older T1 thrusts juxtaposed two different coeval facies: condensed shallow-water Hostěnice facies and deeper-water Horákov facies with huge thicknesses of calciturbiditic sequences. The thrust zone with complex inner structure is documented in Mokrá quarries and in boreholes (e.g. SV1). These older thrusts were offset by younger T2 thrusts. T1 thrusts were folded into antiforms in hangingwalls and into synforms in foot-walls of T2 thrusts. T1 thrusting was coeval with the main nappe stacking of Culmian flysch during Visean; T2 thrusting can be linked to the dextral shearing along the Morava shear zone in Westphalian. This fold/thrust structure underwent several faulting events. Fault-slip data stress analysis yielded three stress-states, which are compatible with stress-states yielded by calcite twinning stress inversion.  |9 eng 
650 0 7 |a násuny  |2 CZ-BrMU 
650 0 7 |a příkrovy  |2 CZ-BrMU 
650 0 7 |a strukturní geologie  |7 ph126152  |2 czenas 
650 0 9 |a structural geology  |2 eczenas 
651 7 |a Moravský kras (Česko)  |7 ge130097  |2 czenas 
651 9 |a Moravian Karst (Czechia)  |2 eczenas 
655 7 |a disertace  |7 fd132024  |2 czenas 
655 9 |a dissertations  |2 eczenas 
658 |a Geologie (čtyřleté)  |b Geologické vědy  |c PřF D-GE4 GV (GV)  |2 CZ-BrMU 
700 1 |a Kalvoda, Jiří,  |d 1953-  |7 xx0004892  |% UČO 2007  |4 ths 
710 2 |a Masarykova univerzita.  |b Ústav geologických věd  |7 ko2004226848  |4 dgg 
856 4 1 |u http://is.muni.cz/th/13683/prif_d/ 
CAT |a ANTLOVA  |b 02  |c 20110617  |l MUB01  |h 1517 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20110816  |l MUB01  |h 0941 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20111006  |l MUB01  |h 0933 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20111006  |l MUB01  |h 0934 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20111011  |l MUB01  |h 1137 
CAT |a batch  |b 00  |c 20120324  |l MUB01  |h 0149 
CAT |c 20120610  |l MUB01  |h 2026 
CAT |a ANTLOVA  |b 02  |c 20130107  |l MUB01  |h 1132 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20130304  |l MUB01  |h 1244 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20130926  |l MUB01  |h 1408 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20140202  |l MUB01  |h 2213 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140521  |l MUB01  |h 0802 
CAT |c 20150901  |l MUB01  |h 1447 
CAT |c 20150921  |l MUB01  |h 1408 
CAT |c 20151210  |l MUB01  |h 1513 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20151210  |l MUB01  |h 1755 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20151226  |l MUB01  |h 0159 
CAT |c 20161130  |l MUB01  |h 1537 
CAT |c 20181017  |l MUB01  |h 1803 
CAT |c 20191220  |l MUB01  |h 1300 
CAT |a KOURILOVA  |b 02  |c 20210520  |l MUB01  |h 1443 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 0954 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 1942 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20210724  |l MUB01  |h 1206 
LOW |a POSLANO DO SKCR  |b 2019-12-20 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m CDROM  |1 PRIF  |a Přírodovědecká fakulta  |2 PRFST  |b ÚK volný výběr  |3 K-VZ-2010-REZ  |5 3145351616  |8 20110617  |f 70  |f Prezenční  |q 20180420  |r 20110617  |s dar 
AVA |a SCI50  |b PRIF  |c ÚK volný výběr  |d K-VZ-2010-REZ  |e available  |t K dispozici  |f 1  |g 0  |h N  |i 0  |j PRFST