Účinky vybraných monoacylglycerolů na růst bakterií a mikroskopických vláknitých hub
Monoacylglyceroly (MAG) jsou parciální estery glycerolu s vyššími mastnými kyselinami uplatňující se v potravinářském, kosmetickém, farmaceutickém i textilním průmyslu. V posledních letech jsou intenzivně studovány možnosti využití MAG jako antimikrobních látek. MAG různých mastných kyselin jsou sch...
Uloženo v:
Hlavní autor: | |
---|---|
Další autoři: | |
Typ dokumentu: | VŠ práce nebo rukopis |
Jazyk: | Čeština |
Vydáno: |
2010
|
Témata: | |
On-line přístup: | http://is.muni.cz/th/105941/prif_r/ |
Shrnutí: | Monoacylglyceroly (MAG) jsou parciální estery glycerolu s vyššími mastnými kyselinami uplatňující se v potravinářském, kosmetickém, farmaceutickém i textilním průmyslu. V posledních letech jsou intenzivně studovány možnosti využití MAG jako antimikrobních látek. MAG různých mastných kyselin jsou schopny potlačit či zastavit růst širokého spektra mikroorganizmů. Předkládaná rigorózní práce je zaměřena na studium antimikrobních účinků netradičních monoacylglycerolů, a jejich potenciál pro využití v potravinách. Vzhledem k tomu, že téměř veškerá pozornost je upřena na monoacylglyceroly mastných kyselin se středně dlouhým řetězcem, je tato práce zaměřena na monoacylgyceroly, které lze z tohoto hlediska nazývat netradičními. Pro experimentální část byla zvolena skupina monoacylglycerolů lišících se typem a charakterem navázané kyseliny. Bylo sledováno, zda je aktivita těchto látek ovlivněna například počtem atomů uhlíku v molekule mastné kyseliny, přítomností dvojné vazby nebo nahrazením kl Monoacylglycerols (MAG) are partial esters of glycerol and fatty acids. The microbicidal effects of various lipids have been extensively studied in recent years. A number of free fatty acids and their 1-monoacylglycerols have a broad spectrum of microbicidal activity against bacteria and enveloped viruses in vitro. This study is aimed at assessing antimicrobial activity of non-traditional monoacylglycerols and evaluating their potential application in the food industry. Almost all attention is focused on MAG of medium chain fatty acids, therefore this study focuses on MAG varying in the type and nature of bound acid. It was evaluated, whether the activity of these compounds was affected by the number of carbon atoms, double bonds present or by replacing the conventional fatty acid with acid unusual. Antimicrobial activity of MAG was examined on the representatives of Gram-positive bacteria, Gram-negative bacteria and micromycetes |
---|---|
Popis jednotky: | Vedoucí práce: Zdeněk Hubálek |
Fyzický popis: | 98 l. |