Účinky vybraných monoacylglycerolů na růst bakterií a mikroskopických vláknitých hub - Doležálková, Iva (2010)
Monoacylglyceroly (MAG) jsou parciální estery glycerolu s vyššími mastnými kyselinami uplatňující se v potravinářském, kosmetickém, farmaceutickém i textilním průmyslu. V posledních letech jsou intenzivně studovány možnosti využití MAG jako antimikrobních látek. MAG různých mastných kyselin jsou schopny potlačit či zastavit růst širokého spektra mikroorganizmů. Předkládaná rigorózní práce je zaměřena na studium antimikrobních účinků netradičních monoacylglycerolů, a jejich potenciál pro využití v potravinách. Vzhledem k tomu, že téměř veškerá pozornost je upřena na monoacylglyceroly mastných kyselin se středně dlouhým řetězcem, je tato práce zaměřena na monoacylgyceroly, které lze z tohoto hlediska nazývat netradičními. Pro experimentální část byla zvolena skupina monoacylglycerolů lišících se typem a charakterem navázané kyseliny. Bylo sledováno, zda je aktivita těchto látek ovlivněna například počtem atomů uhlíku v molekule mastné kyseliny, přítomností dvojné vazby nebo nahrazením kl