Ovlivňuje pohybová aktivita výživu ?
Pohybová aktivita je jedním z faktorů, které mohou ovlivnit stravovací zvyklosti. Uvážení tohoto vlivu je významné pro zařazení pohybové aktivity mezi nástroje prevence a léčby mnoha onemocnění. Pravidelně vykonávaná usilovnější pohybová aktivita vede k zvýšení energetického příjmu a zároveň k vyšší...
Uloženo v:
Hlavní autor: | |
---|---|
Další autoři: | |
Typ dokumentu: | VŠ práce nebo rukopis |
Jazyk: | Čeština |
Vydáno: |
2010
|
Témata: | |
On-line přístup: | http://is.muni.cz/th/258785/lf_b/ |
Shrnutí: | Pohybová aktivita je jedním z faktorů, které mohou ovlivnit stravovací zvyklosti. Uvážení tohoto vlivu je významné pro zařazení pohybové aktivity mezi nástroje prevence a léčby mnoha onemocnění. Pravidelně vykonávaná usilovnější pohybová aktivita vede k zvýšení energetického příjmu a zároveň k vyššímu zastoupení mikronutrientů v potravě. Může tedy pozitivně ovlivnit nejen výživový ale i zdravotní stav. Následující text je souhrnem dostupných poznatků v této problematice. Pojednává o stravovacích zvyklostech jednotlivých populačních skupin s rozdílnou mírou pohybové aktivity a o vlivu pohybové aktivity na složení přijímané potravy. Součástí této práce je také průzkum, zabývající se stravovacími zvyklostmi studentů lišících se mírou pohybové aktivity. Physical activity is one of the factors, which can affect food habits. The understanding of this impact is imperative for considerig physical activity as an additional tool for prevention and treatment of many diseases. Regular physical activity, which is performed on sternuous level causes an icreased energy intake and contribute to food intake richer in micronutrients. It could have possitive influence not only on nutritional status, but also on heatlh condition. Following text is a summary of available findings about this issue. It deals with food habits in various groups of population with different degree of physical activity and how physical activity affects the composition of food intake. This bachelor thesis includes research, which investigates food habits of students with different degree of physical activity. |
---|---|
Popis jednotky: | Vedoucí práce: Jindřich Fiala |
Fyzický popis: | 40, [8] l. |