Podmínky tvorby bakteriálních biofilmů na inertních površích a jejich rezistence k biocidním prostředkům

Tvorba biofilmu může představovat potenciální nebezpečí v podobě sekundární kontaminace potravin, protože biofilm bývá odolnější k působení dezinfekčních látek. V této práci byla zkoumána schopnost tvorby biofilmu S. epidermidis v mléce a také vliv glukózy a NaCl na tvorbu biofilmu. Tvorba biofilmu...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Kýrová, Kamila (Autor práce)
Další autoři: Jaglič, Zoran (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Čeština
Vydáno: 2010
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/184642/prif_m/
Obálka
Popis
Shrnutí:Tvorba biofilmu může představovat potenciální nebezpečí v podobě sekundární kontaminace potravin, protože biofilm bývá odolnější k působení dezinfekčních látek. V této práci byla zkoumána schopnost tvorby biofilmu S. epidermidis v mléce a také vliv glukózy a NaCl na tvorbu biofilmu. Tvorba biofilmu na nerezových plíšcích byla sledována při 30 °C v mléce, mléce s glukózou, mléce s NaCl a mléce s glukózou i NaCl. Na základě monitorování počtu CFU a analýzy exprese genů icaA a asp23 (reportérový gen pro σB) pomocí real-time PCR bylo sledováno, jak glukóza a NaCl ovlivňují tvorbu biofilmu v mléce. Dále byla v této práci testována odolnost stafylokokových izolátů z potravinářského průmyslu vůči benzalkonium chloridu (BAC). Byl zkoumán účinek BAC na planktonní i biofilmové buňky. U všech izolátů S. epidermidis (65) a S. aureus (22) byla nejdříve stanovena schopnost tvorby biofilmu v kultivačním médiu (TSB s přídavkem 1 % glukózy a 1 % NaCl). Potom byly s využitím standardní mikrodiluční meto
Biofilm production present a potential risk for secondary contamination of food products, because it is more resistant to disinfectant agents. The aim of this study was to investigate the ability of S. epidermidis to form biofilm in milk, and the influence of glucose and NaCl on biofilm production. The formation of biofilm at 30 °C was studied on stainless steel chips in pure milk, milk with glucose, milk with NaCl and milk containing both - glucose and NaCl. The influence of glucose and NaCl on biofilm formation was assessed on the basis of monitoring CFU numbers and by real-time PCR analysis of the icaA and asp23 (gene marker for σB) transcripts. In this study the efficiency of benzalkonium chloride (BAC) against bacterial isolates originating from food industry was tested. The effect of BAC on planctonic and biofilm cells was investigated. Each isolate of S. epidermidis (65) and S. aureus was tested on ability to form biofilm. The biofilm formation was analysed in growth medium (TSB
Popis jednotky:Vedoucí práce: Zoran Jaglič
Fyzický popis:55 l.