Proposal of semiformal model of anonymity based cryptographic tasks and protocols and their analysis

Tématem této disertační práce je široká oblast kryptografie zabývající se anonymitou. Navrhli jsme semiformální model anonymních kanálů (protokolů pro anonymní komunikaci). Náš model zahrnuje velké množství typů anonymni komunikace, ačkoliv se soustřeďujeme na anonymitu odesílatele, přijemce a na tz...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Šprojcar, Josef (Dissertant)
Other Authors: Gruska, Jozef, 1933- (Thesis advisor)
Format: Thesis Manuscript
Language:English
Published: 2008.
Subjects:
Online Access:http://is.muni.cz/th/4242/fi_d/
Cover Image
LEADER 05058ctm a22007697a 4500
001 MUB01000566721
003 CZ BrMU
005 20081218092210.0
008 081130s2008 xr ||||| |||||||||||eng d
STA |a POSLANO DO SKCR  |b 2017-12-09 
035 |a (ISMU-VSKP)89317 
040 |a BOD114  |b cze  |d BOD018 
080 |a [007+004]-027.22  |2 MRF 
080 |a 003.26  |2 MRF 
100 1 |a Šprojcar, Josef  |% UČO 4242  |* [absolvent FI MU]  |4 dis 
245 1 0 |a Proposal of semiformal model of anonymity based cryptographic tasks and protocols and their analysis  |h [rukopis] /  |c Josef Šprojcar. 
260 |c 2008. 
300 |a 195 l. 
500 |a Vedoucí práce: Jozef Gruska. 
502 |a Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Fakulta informatiky, 2008. 
520 2 |a Tématem této disertační práce je široká oblast kryptografie zabývající se anonymitou. Navrhli jsme semiformální model anonymních kanálů (protokolů pro anonymní komunikaci). Náš model zahrnuje velké množství typů anonymni komunikace, ačkoliv se soustřeďujeme na anonymitu odesílatele, přijemce a na tzv. relationship anonymitu. Tyto jsou základní typy anonymity a mnoho ostatních typů z nich lze odvodit přímo nebo je lze odvodit s minimálním usilím. Náš model je založen na protokol grafech (grafy popisující komunikační vzory). Bezpečnostní vlastnosti jsou založeny na porovnávání těchto protokol grafů. Pokud jisté vlastnosti platí můžeme mluvit o anonymitě zajištěné protokolem. Náš model také zahrnuje novou myšlenku "přátel" - účastníků jimž je dovoleno znát identitu anonymního účastníka. Několik anonymních kanálů společně s jejich protokoly založených na problémů večěřících kryptografů je také prezentováno v práci. Tyto zahrnují protokoly pro nejzákladnější anonymní kanály (jsou to priva.  |% cze 
520 2 9 |a The thesis investigates a broad area of cryptography dealing with anonymity. We proposed a semi-formal model of anonymous channels (protocols for anonymous communication). Our model is able to capture many aspects of wide range of types of anonymous communication, however, we concentrate mostly on sender anonymity, receiver anonymity and relationship anonymity. These are the most basic types of anonymity and many others can be either derived from them or only slight modifications are required to include them into our model. Our model is based on protocol graphs (graphs describing communication patterns). Security properties are based on comparing these protocol graphs. If certain properties hold we can speak about anonymity achieved by a protocol. Our model also includes a novel idea of "friends" - participants who are allowed to know identity of some anonymous participant. Several anonymous channels together with their dining cryptographers based protocols are also presented in the .  |9 eng 
650 0 7 |a aplikovaná informatika  |7 ph114072  |2 czenas 
650 0 7 |a kryptografie  |7 ph127774  |2 czenas 
650 0 9 |a applied informatics  |2 eczenas 
650 0 9 |a cryptography  |2 eczenas 
655 7 |a disertace  |7 fd132024  |2 czenas 
658 |a Informatika (čtyřleté)  |b Informatika  |c FI D-IN4 IN (IN)  |2 CZ-BrMU 
700 1 |a Gruska, Jozef,  |d 1933-  |7 ola2007365192  |% UČO 3026  |4 ths 
710 2 |a Masarykova univerzita.  |b Fakulta informatiky  |7 kn20010709274  |4 dgg 
856 4 1 |u http://is.muni.cz/th/4242/fi_d/ 
CAT |c 20081130  |l MUB01  |h 0452 
CAT |a KREKOVA  |b 02  |c 20081218  |l MUB01  |h 0922 
CAT |c 20091203  |l MUB01  |h 0220 
CAT |c 20091203  |l MUB01  |h 1903 
CAT |c 20100428  |l MUB01  |h 1011 
CAT |a BATCH-UPD  |b 00  |c 20100501  |l MUB01  |h 1203 
CAT |a BATCH-UPD  |b 00  |c 20100929  |l MUB01  |h 0333 
CAT |c 20110627  |l MUB01  |h 1914 
CAT |c 20110627  |l MUB01  |h 2322 
CAT |a batch  |b 00  |c 20120324  |l MUB01  |h 0120 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20120403  |l MUB01  |h 1417 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20120403  |l MUB01  |h 1419 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20120417  |l MUB01  |h 0740 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20120626  |l MUB01  |h 0801 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20130303  |l MUB01  |h 1034 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20130530  |l MUB01  |h 0738 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20130605  |l MUB01  |h 0736 
CAT |a NEDOMOVAX  |b 02  |c 20140710  |l MUB01  |h 1654 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20150811  |l MUB01  |h 1138 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20150831  |l MUB01  |h 1541 
CAT |c 20150901  |l MUB01  |h 1443 
CAT |c 20150921  |l MUB01  |h 1403 
CAT |a VACOVAX  |b 02  |c 20151009  |l MUB01  |h 0956 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20151225  |l MUB01  |h 2355 
CAT |c 20171209  |l MUB01  |h 1141 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 0935 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 1924 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20210724  |l MUB01  |h 1141 
M53 0 |a Cryptographic protocols 
M53 0 |a semi-formal modelling 
M53 0 |a anonymity 
M53 0 |a quantum resources 
LOW |a POSLANO DO SKCR  |b 2017-12-09 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m VYSPR  |1 FI  |a Fakulta informatiky  |3 Diz. práce 2008  |5 42005D2572  |8 20081218  |f 72  |f Týdenní  |r 20081218 
AVA |a INF50  |b FI  |d Diz. práce 2008  |e available  |t K dispozici  |f 1  |g 0  |h N  |i 1