Bakterie v procesu výroby vína

Výroby vína se účastní velké množství bakteriálních druhů. Rozsah, ve kterém tyto druhy rostou určuje typ a koncentraci řady látek, které přispívají k tvorbě vůně a chuti vína. Růst bakteriálních druhů jako jsou Acetobacter, Gluconobacter, Lactobacillus a Pediococcus mohou způsobit kažení vína prost...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Frolková, Petra (Autor práce)
Další autoři: Tvrzová, Ludmila (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Čeština
Vydáno: 2008.
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/123984/prif_m/
Obálka
LEADER 04578ctm a22007697a 4500
001 MUB01000553635
003 CZ BrMU
005 20131217133036.0
008 080625s2008 xr ||||| |||||||||||cze d
STA |a POSLANO DO SKCR  |b 2017-06-28 
035 |a (ISMU-VSKP)130526 
040 |a BOD114  |b cze  |d BOD004 
072 7 |a 579  |x Mikrobiologie  |2 Konspekt  |9 2 
080 |a 579.86/.87  |2 MRF 
080 |a 579  |2 MRF 
100 1 |a Frolková, Petra  |% UČO 123984  |* [absolvent PřírF MU]  |4 dis 
242 1 0 |a Bacteria in wine making process  |y eng 
245 1 0 |a Bakterie v procesu výroby vína  |h [rukopis] /  |c Petra Frolková. 
260 |c 2008. 
300 |a 109 l. 
500 |a Vedoucí práce: Ludmila Tvrzová. 
502 |a Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008. 
520 2 |a Výroby vína se účastní velké množství bakteriálních druhů. Rozsah, ve kterém tyto druhy rostou určuje typ a koncentraci řady látek, které přispívají k tvorbě vůně a chuti vína. Růst bakteriálních druhů jako jsou Acetobacter, Gluconobacter, Lactobacillus a Pediococcus mohou způsobit kažení vína prostřednictvím produkce nechutných a zapáchajících látek. Některé bakteriální kmeny ve víně mohou také produkovat látky jako biogenní aminy a prekurzory etyl karbamátů. Na druhé straně, růst Oenococcus oeni je prospěšný, tato bakterie způsobuje jablečno-mléčné kvašení (což je enzymatická konverze kyseliny jablečné na kyselinu mléčnou, které sníží kyselost vína) a přispívá k tvorbě žádoucí chuti a vůni vína.  |% cze 
520 2 9 |a Numerous bacterial species are present during the vinification process. The extent to which these species grow determines the types and concentrations of many substances that contribute to the aroma and flavor of wine. Growth of bacterial species such as Acetobacter, Gluconobacter, Lactobacillus and Pediococcus may case spoilage of a wine throught the production of off-flavors and aromas. Certain bacterial strains may also produce substances in wine such as biogenic amines and ethyl carbamate precursors that are of public health concern. Conversely, growth of Oenococcus oeni may be desirable because this bacterium conducts malolactic fermentation (an enzymatic conversion of malic acid to lactic acid that decreases wine acidity) and contributes desirable flavors and aromas to a wine.  |9 eng 
650 0 7 |a bakterie mléčného kvašení  |7 ph394385  |2 czenas 
650 0 7 |a víno  |7 ph116687  |2 czenas 
650 0 7 |a výroba vína  |7 ph292616  |2 czenas 
650 0 9 |a lactic acid bacteria  |2 eczenas 
650 0 9 |a wine making  |2 eczenas 
650 0 9 |a wine  |2 eczenas 
655 7 |a diplomové práce  |7 fd132022  |2 czenas 
655 9 |a master's theses  |2 eczenas 
658 |a Biologie  |b Obecná biologie  |c PřF N-BI BIOB (BIOB)  |2 CZ-BrMU 
700 1 |a Tvrzová, Ludmila  |7 xx0124247  |% UČO 2075  |4 ths 
710 2 |a Masarykova univerzita.  |b Ústav experimentální biologie  |7 mzk2008412438  |4 dgg 
856 4 1 |u http://is.muni.cz/th/123984/prif_m/ 
CAT |c 20080625  |l MUB01  |h 0451 
CAT |a DRIMLOVA  |b 02  |c 20090320  |l MUB01  |h 1004 
CAT |a JANA  |b 02  |c 20090406  |l MUB01  |h 1148 
CAT |a BATCH-UPD  |b 02  |c 20091102  |l MUB01  |h 0648 
CAT |a BATCH-UPD  |b 02  |c 20091103  |l MUB01  |h 0150 
CAT |c 20091203  |l MUB01  |h 0213 
CAT |c 20091203  |l MUB01  |h 1855 
CAT |a BATCH-UPD  |b 00  |c 20091219  |l MUB01  |h 0756 
CAT |c 20100428  |l MUB01  |h 1009 
CAT |a BATCH-UPD  |b 00  |c 20100501  |l MUB01  |h 1156 
CAT |a BATCH-UPD  |b 00  |c 20100929  |l MUB01  |h 0331 
CAT |c 20110627  |l MUB01  |h 1913 
CAT |c 20110627  |l MUB01  |h 2320 
CAT |a batch  |b 00  |c 20120324  |l MUB01  |h 0115 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20120412  |l MUB01  |h 0943 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20120412  |l MUB01  |h 0947 
CAT |c 20120610  |l MUB01  |h 1926 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20130303  |l MUB01  |h 1012 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20131217  |l MUB01  |h 1330 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20131217  |l MUB01  |h 1331 
CAT |c 20150901  |l MUB01  |h 1442 
CAT |c 20150921  |l MUB01  |h 1402 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20151225  |l MUB01  |h 2336 
CAT |c 20170628  |l MUB01  |h 1109 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 0932 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 1921 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20210724  |l MUB01  |h 1137 
LOW |a POSLANO DO SKCR  |b 2017-06-28 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m VYSPR  |1 KUK  |a Knihovna univ. kampusu  |2 SKLAD  |b KUK - sklad  |3 PřF-K-12329  |5 3145344572  |8 20090320  |f 71  |f Prezenční SKLAD  |r 20090320  |s převod 
AVA |a MED50  |b KUK  |c KUK - sklad  |d PřF-K-12329  |e available  |t K dispozici  |f 1  |g 0  |h N  |i 0  |j SKLAD