Střevní ischémie a ukazatelé tkáňového poškození tenkého střeva - klinická studie intestinal fatty acid binding proteinu v rámci operační zátěže a v časném pooperačním období

Střevní ischémie a ukazatelé tkáňového poškození tenkého střeva - klinická studie intestinal fatty acid binding proteinu v rámci operační zátěže a v časném pooperačním období Úvod Poškození sliznice tenkého střeva je považováno za jeden z nejdůležitějších patofyziologických mechanismů vedoucích k se...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Mitták, Marcel, 1971- (Dissertant)
Other Authors: Dostalík, Jan, 1944- (Thesis advisor)
Format: Thesis Manuscript
Language:Czech
Published: 2007.
Subjects:
Online Access:http://is.muni.cz/th/64201/lf_d/
Cover Image
LEADER 05515ctm a22008657a 4500
001 MUB01000544199
003 CZ BrMU
005 20200616120550.0
008 080315s2007 xr ||||| |||||||||||cze d
STA |a POSLANO DO SKCR  |b 2017-05-09 
035 |a (ISMU-VSKP)67862 
040 |a BOD114  |b cze  |d BOD002 
072 7 |a 616  |x Patologie. Klinická medicína  |2 Konspekt  |9 14 
080 |a 616.341/.344  |2 MRF 
080 |a 616  |2 MRF 
100 1 |a Mitták, Marcel,  |d 1971-  |7 xx0085126  |% UČO 64201  |4 dis 
242 1 0 |a Intestinal ischemia and markers of intestinal damage - clinical study of intestinal fatty acid binding protein during surgery and in the early postoperative period  |y eng 
245 1 0 |a Střevní ischémie a ukazatelé tkáňového poškození tenkého střeva - klinická studie intestinal fatty acid binding proteinu v rámci operační zátěže a v časném pooperačním období  |h [rukopis] /  |c Marcel Mitták. 
260 |c 2007. 
300 |a 94 l. :  |b grafy, přílohy. 
500 |a Vedoucí práce: Jan Dostalík. 
502 |a Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2008. 
520 2 |a Střevní ischémie a ukazatelé tkáňového poškození tenkého střeva - klinická studie intestinal fatty acid binding proteinu v rámci operační zátěže a v časném pooperačním období Úvod Poškození sliznice tenkého střeva je považováno za jeden z nejdůležitějších patofyziologických mechanismů vedoucích k sepsi. Intestinal fatty acid binding protein (IFABP), který je obsažen v cytoplasmě buněk epitelu sliznice střevní, je novým biochemickým ukazatelem s potenciálem podat informaci o poškození střevní sliznice ještě v časném stadiu poškození enterocytů. IFABP se jeví jako nadějný ukazatel počínajícího syndromu systémové zánětlivé reakce (SIRS) a sepse ještě v preklinickém stadiu. Záměr studie Záměrem studie bylo posoudit hladiny IFABP v plasmě po operaci a posoudit vliv operačního zákroku na jejich změny. Metody Do studie bylo zařazeno 53 pacientů, u kterých byl indikován a proveden velký plánovaný chirurgický výkon.  |% cze 
520 2 9 |a Damage of the intestinal mucosa is thought to be one of the most important steps leading to sepsis. Intestinal fatty acid binding protein (IFABP) deriving from the cytoplasm of the intestinal epithelial cells is a new biochemical marker with potential to indicate intestinal mucosal injury early in the phase of enterocyte damage. IFABP is thought to be promising marker for detection of the systemic inflammatory response syndrome (SIRS) and sepsis before its onset. Aim of the clinical study The aim of the study was to evaluate plasma levels of the IFABP in postoperative period and to consider the influence of surgery on IFABP plasma concentration. Methods Fifty-six consecutive patients undergoing elective surgery were prospectively studied. Only patients with major surgical procedure were involved in the study.  |9 eng 
650 0 7 |a střevní ischémie  |2 CZ-BrMU 
650 0 7 |a tenké střevo  |7 ph174626  |2 czenas 
650 0 9 |a small intestine  |2 eczenas 
655 7 |a disertace  |7 fd132024  |2 czenas 
658 |a Všeobecné lékařství  |b Chirurgie  |c LF D-VL CHIR (CHIR)  |2 CZ-BrMU 
700 1 |a Dostalík, Jan,  |d 1944-  |7 xx0032232  |4 ths 
710 2 |a Masarykova univerzita.  |b Chirurgická klinika, I.  |7 xx0037880  |4 dgg 
856 4 1 |u http://is.muni.cz/th/64201/lf_d/ 
CAT |c 20080315  |l MUB01  |h 0450 
CAT |c 20080429  |l MUB01  |h 1814 
CAT |c 20080429  |l MUB01  |h 1829 
CAT |a GREGROVA  |b 02  |c 20080708  |l MUB01  |h 1430 
CAT |a VASICEK  |b 02  |c 20090107  |l MUB01  |h 1215 
CAT |a BATCH-UPD  |b 02  |c 20091102  |l MUB01  |h 0639 
CAT |a BATCH-UPD  |b 02  |c 20091103  |l MUB01  |h 0144 
CAT |c 20091203  |l MUB01  |h 0207 
CAT |c 20091203  |l MUB01  |h 1850 
CAT |a BATCH-UPD  |b 00  |c 20091219  |l MUB01  |h 0751 
CAT |c 20100428  |l MUB01  |h 1008 
CAT |a BATCH-UPD  |b 00  |c 20100501  |l MUB01  |h 1150 
CAT |a BATCH-UPD  |b 00  |c 20100617  |l MUB01  |h 0407 
CAT |a BATCH-UPD  |b 00  |c 20100929  |l MUB01  |h 0328 
CAT |a PUTNOVAX  |b 02  |c 20110610  |l MUB01  |h 1133 
CAT |c 20110627  |l MUB01  |h 1910 
CAT |c 20110627  |l MUB01  |h 2318 
CAT |a batch  |b 00  |c 20120324  |l MUB01  |h 0112 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20120517  |l MUB01  |h 0803 
CAT |c 20120610  |l MUB01  |h 1918 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20130303  |l MUB01  |h 0953 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20130430  |l MUB01  |h 1328 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20131024  |l MUB01  |h 0922 
CAT |c 20140127  |l MUB01  |h 1843 
CAT |a VASICEK  |b 02  |c 20140310  |l MUB01  |h 1056 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140401  |l MUB01  |h 0753 
CAT |c 20150901  |l MUB01  |h 1440 
CAT |c 20150921  |l MUB01  |h 1401 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20151225  |l MUB01  |h 2323 
CAT |c 20160401  |l MUB01  |h 1129 
CAT |c 20170301  |l MUB01  |h 1213 
CAT |c 20170509  |l MUB01  |h 0933 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180817  |l MUB01  |h 1757 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190328  |l MUB01  |h 1132 
CAT |a PUTNOVAX  |b 02  |c 20200616  |l MUB01  |h 1205 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 0930 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 1919 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20210724  |l MUB01  |h 1134 
CAT |a BATCH-UPD  |b 00  |c 20210920  |l MUB01  |h 2352 
LOW |a POSLANO DO SKCR  |b 2017-05-09 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m VYSPR  |1 KUK  |a Knihovna univ. kampusu  |2 SKLAD  |b KUK - sklad  |3 LF-2007-K-3505  |6 3147030865  |5 3147030865  |8 20080708  |f 71  |f Prezenční SKLAD  |r 20080708  |s převod 
AVA |a MED50  |b KUK  |c KUK - sklad  |d LF-2007-K-3505  |e available  |t K dispozici  |f 1  |g 0  |h N  |i 0  |j SKLAD