Střevní ischémie a ukazatelé tkáňového poškození tenkého střeva - klinická studie intestinal fatty acid binding proteinu v rámci operační zátěže a v časném pooperačním období - Mitták, Marcel, 1971- (2007)
Střevní ischémie a ukazatelé tkáňového poškození tenkého střeva - klinická studie intestinal fatty acid binding proteinu v rámci operační zátěže a v časném pooperačním období Úvod Poškození sliznice tenkého střeva je považováno za jeden z nejdůležitějších patofyziologických mechanismů vedoucích k sepsi. Intestinal fatty acid binding protein (IFABP), který je obsažen v cytoplasmě buněk epitelu sliznice střevní, je novým biochemickým ukazatelem s potenciálem podat informaci o poškození střevní sliznice ještě v časném stadiu poškození enterocytů. IFABP se jeví jako nadějný ukazatel počínajícího syndromu systémové zánětlivé reakce (SIRS) a sepse ještě v preklinickém stadiu. Záměr studie Záměrem studie bylo posoudit hladiny IFABP v plasmě po operaci a posoudit vliv operačního zákroku na jejich změny. Metody Do studie bylo zařazeno 53 pacientů, u kterých byl indikován a proveden velký plánovaný chirurgický výkon.