Produkce specifických antibakteriálních agens u druhů rodu Yersinia

Křížovým testem jsme vyšetřili 53 kmenů rodu Yersinia na produkci specifických antibakteriálních agens (bakteriofágů, bakteriocinů, mikrocinů), každý kmen byl vyšetřen jako potenciální producent i jako potenciální indikátor. K dispozici jsme měli 6 druhů Yersinia spp. (Y. aldovae, Y. intermedia, Y....

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Kotrsalová, Petra (Autor práce)
Další autoři: Šmarda, Jan, 1961- (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Čeština
Vydáno: 2007.
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/77921/prif_m/
Obálka
Popis
Shrnutí:Křížovým testem jsme vyšetřili 53 kmenů rodu Yersinia na produkci specifických antibakteriálních agens (bakteriofágů, bakteriocinů, mikrocinů), každý kmen byl vyšetřen jako potenciální producent i jako potenciální indikátor. K dispozici jsme měli 6 druhů Yersinia spp. (Y. aldovae, Y. intermedia, Y. frederiksenii, Y. kristensenii, Y. rohdei. Y. ruckeri), které jsou obecně považovány za nepatogenní a vyskytují se v prostředí. Identifikovali jsme 6 kmenů (11 %) produkujících bakteriociny (jeden z Y. frederiksenii, jeden z Y. intermedia, čtyři z Y. ruckeri) a 2 kmeny produkující bakteriofágy (4 %, oba z Y. kristensenii). Bakteriociny byly charakterizovány několika metodami. Inhibiční zóny okolo produkčních kmenů byly jasné a šířky mezikruží zón se pohybovaly od 3 do 4 mm, což je typické pro inhibiční zóny vytvořené koliciny. Titr bakteriocinu po dezintegraci produkčních buněk byl v rozmezí 100 až 101 AU (arbitrárních jednotek). Spektrum aktivity antibakteriálních látek bylo testováno na.
Production of specific antibacterial agents in the genus Yersinia In a cross-test, we examined 53 strains of genus Yersinia against each other as potencial producers of specific antibacterial agents (bacteriophages, bacteriocins, microcins) and as potential sensitive indicators for them. We tested 6 strains of Yersinia spp. (Y. aldovae, Y. intermedia, Y. frederiksenii, Y. kristensenii, Y. rohdei, Y. ruckeri) generally considered to be nonpathogenic and environmental. Six strains (11%) produced bacteriocins (one of Y. frederiksenii, one of Y. intermedia, four of Y. ruckeri) and two bacteriophages (4%, both of Y. kristensenii). Bacteriocins were characterized by several methods. Inhibition zones around producer strains were clear and widths of circular ring zones ranged from 3 to 4 mm, which is typical for inhibition zones of colicins. Concentrations of bacteriocins after disintegration of producer cells were only 100 and 101 AU (arbitrary units). Host range activity was specified by.
Popis jednotky:Vedoucí práce: Jan Šmarda.
Fyzický popis:75 l. : il.