Produkce specifických antibakteriálních agens u druhů rodu Yersinia
Křížovým testem jsme vyšetřili 53 kmenů rodu Yersinia na produkci specifických antibakteriálních agens (bakteriofágů, bakteriocinů, mikrocinů), každý kmen byl vyšetřen jako potenciální producent i jako potenciální indikátor. K dispozici jsme měli 6 druhů Yersinia spp. (Y. aldovae, Y. intermedia, Y....
Uloženo v:
Hlavní autor: | |
---|---|
Další autoři: | |
Typ dokumentu: | VŠ práce nebo rukopis |
Jazyk: | Čeština |
Vydáno: |
2007.
|
Témata: | |
On-line přístup: | http://is.muni.cz/th/77921/prif_m/ |
Shrnutí: | Křížovým testem jsme vyšetřili 53 kmenů rodu Yersinia na produkci specifických antibakteriálních agens (bakteriofágů, bakteriocinů, mikrocinů), každý kmen byl vyšetřen jako potenciální producent i jako potenciální indikátor. K dispozici jsme měli 6 druhů Yersinia spp. (Y. aldovae, Y. intermedia, Y. frederiksenii, Y. kristensenii, Y. rohdei. Y. ruckeri), které jsou obecně považovány za nepatogenní a vyskytují se v prostředí. Identifikovali jsme 6 kmenů (11 %) produkujících bakteriociny (jeden z Y. frederiksenii, jeden z Y. intermedia, čtyři z Y. ruckeri) a 2 kmeny produkující bakteriofágy (4 %, oba z Y. kristensenii). Bakteriociny byly charakterizovány několika metodami. Inhibiční zóny okolo produkčních kmenů byly jasné a šířky mezikruží zón se pohybovaly od 3 do 4 mm, což je typické pro inhibiční zóny vytvořené koliciny. Titr bakteriocinu po dezintegraci produkčních buněk byl v rozmezí 100 až 101 AU (arbitrárních jednotek). Spektrum aktivity antibakteriálních látek bylo testováno na. Production of specific antibacterial agents in the genus Yersinia In a cross-test, we examined 53 strains of genus Yersinia against each other as potencial producers of specific antibacterial agents (bacteriophages, bacteriocins, microcins) and as potential sensitive indicators for them. We tested 6 strains of Yersinia spp. (Y. aldovae, Y. intermedia, Y. frederiksenii, Y. kristensenii, Y. rohdei, Y. ruckeri) generally considered to be nonpathogenic and environmental. Six strains (11%) produced bacteriocins (one of Y. frederiksenii, one of Y. intermedia, four of Y. ruckeri) and two bacteriophages (4%, both of Y. kristensenii). Bacteriocins were characterized by several methods. Inhibition zones around producer strains were clear and widths of circular ring zones ranged from 3 to 4 mm, which is typical for inhibition zones of colicins. Concentrations of bacteriocins after disintegration of producer cells were only 100 and 101 AU (arbitrary units). Host range activity was specified by. |
---|---|
Popis jednotky: | Vedoucí práce: Jan Šmarda. |
Fyzický popis: | 75 l. : il. |