Produkce specifických antibakteriálních agens u druhů rodu Yersinia - Kotrsalová, Petra (2007)
Křížovým testem jsme vyšetřili 53 kmenů rodu Yersinia na produkci specifických antibakteriálních agens (bakteriofágů, bakteriocinů, mikrocinů), každý kmen byl vyšetřen jako potenciální producent i jako potenciální indikátor. K dispozici jsme měli 6 druhů Yersinia spp. (Y. aldovae, Y. intermedia, Y. frederiksenii, Y. kristensenii, Y. rohdei. Y. ruckeri), které jsou obecně považovány za nepatogenní a vyskytují se v prostředí. Identifikovali jsme 6 kmenů (11 %) produkujících bakteriociny (jeden z Y. frederiksenii, jeden z Y. intermedia, čtyři z Y. ruckeri) a 2 kmeny produkující bakteriofágy (4 %, oba z Y. kristensenii). Bakteriociny byly charakterizovány několika metodami. Inhibiční zóny okolo produkčních kmenů byly jasné a šířky mezikruží zón se pohybovaly od 3 do 4 mm, což je typické pro inhibiční zóny vytvořené koliciny. Titr bakteriocinu po dezintegraci produkčních buněk byl v rozmezí 100 až 101 AU (arbitrárních jednotek). Spektrum aktivity antibakteriálních látek bylo testováno na.