Advanced approaches for analysis of wine samples and proteins in capillary zone electrophoresis
Kapilární zónová elektroforéza (CZE) patří do skupiny elektromigračních separačních technik, které nachází široké uplatnění v analytických aplikacích. V současné době představuje jednu z nejpoužívanějších separačních metod v analytické chemii a biochemii. Tato práce ukazuje použití kapilární elektro...
Uloženo v:
Hlavní autor: | |
---|---|
Další autoři: | |
Typ dokumentu: | VŠ práce nebo rukopis |
Jazyk: | Angličtina |
Vydáno: |
2007.
|
Témata: | |
On-line přístup: | Elektronická verze přístupná pouze pro studenty a pracovníky MU |
Shrnutí: | Kapilární zónová elektroforéza (CZE) patří do skupiny elektromigračních separačních technik, které nachází široké uplatnění v analytických aplikacích. V současné době představuje jednu z nejpoužívanějších separačních metod v analytické chemii a biochemii. Tato práce ukazuje použití kapilární elektroforézy ve dvou oblastech: První oblastí je využití nepokrytých křemenných kapilár pro analýzu polyfenolů ve vínech. Jako předúprava vzorku byla vybrána extrakce na pevné fázi (SPE). Extrakcí byly odstraněny nežádoucí analyty a polyfenoly z vína byly zakoncentrovány. Postup extrakce byl optimalizován pomocí experimentálního designu v kombinaci s umělými neuronovými sítěmi (ED + ANN) a výsledky byly porovnány s podmínkami, nalezenými relaxační metodou (single variable approach). Následně byla prováděna přímá analýza zakoncentrovaného vzorku kapilární zónovou elektroforézou. Hlavními stanovovanými analyty byly cis- a trans- izomer resveratrolu. Druhá oblast je zaměřena na modifikaci vnitřního . Capillary zone electrophoresis (CZE) as a separation technique is being used in wide range of analytical applications. In these days, CZE represents one of the most widespread separation methods in analytical chemistry and biochemistry. A lot of methods for food analysis and bioanalysis have been developed yet and new ones are daily created. This thesis concerns two fields of study in which CZE can be used: The first part describes analysis of polyphenols from wine and shows an application of CZE with uncoated fused silica capillaries. At the beginning, the wine sample was treated by solid-phase extraction (SPE) to preconcentrate the polyphenols. The procedure of SPE was optimized using experimental design in combination with artificial neural networks (ED + ANN) and the results were compared with parameters obtained by single variable approach. After preconcetration, the samples were directly analyzed by CZE and main interest was taken to cis- and trans-resveratrol content. In the se. |
---|---|
Popis jednotky: | Vedoucí práce: Jiří Pazourek. |
Fyzický popis: | 1 CD-ROM. |