Advanced approaches for analysis of wine samples and proteins in capillary zone electrophoresis - Bittová, Miroslava, 1980- (2007)
Kapilární zónová elektroforéza (CZE) patří do skupiny elektromigračních separačních technik, které nachází široké uplatnění v analytických aplikacích. V současné době představuje jednu z nejpoužívanějších separačních metod v analytické chemii a biochemii. Tato práce ukazuje použití kapilární elektroforézy ve dvou oblastech: První oblastí je využití nepokrytých křemenných kapilár pro analýzu polyfenolů ve vínech. Jako předúprava vzorku byla vybrána extrakce na pevné fázi (SPE). Extrakcí byly odstraněny nežádoucí analyty a polyfenoly z vína byly zakoncentrovány. Postup extrakce byl optimalizován pomocí experimentálního designu v kombinaci s umělými neuronovými sítěmi (ED + ANN) a výsledky byly porovnány s podmínkami, nalezenými relaxační metodou (single variable approach). Následně byla prováděna přímá analýza zakoncentrovaného vzorku kapilární zónovou elektroforézou. Hlavními stanovovanými analyty byly cis- a trans- izomer resveratrolu. Druhá oblast je zaměřena na modifikaci vnitřního .