Stanovení probiotické aktivity kysaných mléčných výrobků

Cílem experimentální části bylo zhodnotit kvantitativní zastoupení probiotických kmenů u různých kysaných mléčných výrobků v tržní síti brněnských supermarketů za období listopad 2006 - únor 2007. Byla snaha najít vztah mezi počtem stanovovaných mikroorganismů a obsahem tuku, res. přítomností ochucu...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Illa, Petr, 1981- (Autor práce)
Další autoři: Lefnerová, Danuše, 1946- (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Čeština
Vydáno: 2007
Témata:
On-line přístup:Elektronická verze přístupná pouze pro studenty a pracovníky MU
Obálka
Popis
Shrnutí:Cílem experimentální části bylo zhodnotit kvantitativní zastoupení probiotických kmenů u různých kysaných mléčných výrobků v tržní síti brněnských supermarketů za období listopad 2006 - únor 2007. Byla snaha najít vztah mezi počtem stanovovaných mikroorganismů a obsahem tuku, res. přítomností ochucující složky. Hodnoty počtu stanovovaných mikroorganismů v kysaných mléčných výrobcích byly porovnány i s platnými legislativními požadavky . V současné době se do popředí zájmu spotřebitelů dostávají probiotické potraviny, mezi nimiž dominují kysané mléčné výrobky s přídavkem probiotických bakterií. Jedná se především o kmeny rodů Lactobacillus a Bifidobacterium, které mají celou řadu pozitivních účinků na lidský organismus. Vyvažují střevní mikroflóru a udržují fyziologickou rovnováhu v zažívacím traktu, zmírňují obtíže způsobené změnou složení střevní mikroflóry. Diskutovány jsou jejich hypocholesterolemické a protinádorové účinky. Spotřebitelům je doporučována denní konzumace ales.
Assessment of activity probiotic strains in fermented milk products The consumption of foods containing probiotic bacterial cultures, among which milk products fermented by Lactobacillus spp., or Bifidobacterium spp. predominate, is rapidly increasing. Probiotic bacteria exert a number of favourable effects on the human organism including particularly modulation of the bacterial gut flora and alleviation of troubles resulting from its dysbalance. Also discussed are hypocholesterolaemic and anti-tumour effects. Daily intake of at least 100 g of a fermented milk product containing at least 106 cells of probiotic bacteria per 1 g is recommended.
Popis jednotky:Vedoucí práce: Danuše Lefnerová
Fyzický popis:65 l.