Stanovení probiotické aktivity kysaných mléčných výrobků - Illa, Petr, 1981- (2007)
Cílem experimentální části bylo zhodnotit kvantitativní zastoupení probiotických kmenů u různých kysaných mléčných výrobků v tržní síti brněnských supermarketů za období listopad 2006 - únor 2007. Byla snaha najít vztah mezi počtem stanovovaných mikroorganismů a obsahem tuku, res. přítomností ochucující složky. Hodnoty počtu stanovovaných mikroorganismů v kysaných mléčných výrobcích byly porovnány i s platnými legislativními požadavky . V současné době se do popředí zájmu spotřebitelů dostávají probiotické potraviny, mezi nimiž dominují kysané mléčné výrobky s přídavkem probiotických bakterií. Jedná se především o kmeny rodů Lactobacillus a Bifidobacterium, které mají celou řadu pozitivních účinků na lidský organismus. Vyvažují střevní mikroflóru a udržují fyziologickou rovnováhu v zažívacím traktu, zmírňují obtíže způsobené změnou složení střevní mikroflóry. Diskutovány jsou jejich hypocholesterolemické a protinádorové účinky. Spotřebitelům je doporučována denní konzumace ales.