Výživa a imunita - vztah k jednotlivým živinám
Bakalářská práce na téma: „Výživa a imunita - vztah k jednotlivým živinám“ nejprve podrobněji popisuje mechanismy imunitních reakcí. Dále se zabývá jednotlivými živinami, které imunitu zásadním způsobem ovlivňují - beta-glukany, mastnými kyselinami (a z nich zvláště nenasycenými mastnými kyselinami...
Uloženo v:
Hlavní autor: | |
---|---|
Další autoři: | |
Typ dokumentu: | VŠ práce nebo rukopis |
Jazyk: | Čeština |
Vydáno: |
2007
|
Témata: | |
On-line přístup: | http://is.muni.cz/th/101223/lf_b/ |
Shrnutí: | Bakalářská práce na téma: „Výživa a imunita - vztah k jednotlivým živinám“ nejprve podrobněji popisuje mechanismy imunitních reakcí. Dále se zabývá jednotlivými živinami, které imunitu zásadním způsobem ovlivňují - beta-glukany, mastnými kyselinami (a z nich zvláště nenasycenými mastnými kyselinami řady n-6 a n-3), aminokyselinami argininem, glutaminem, glycinem, taurinem a rozvětvenými aminokyselinami valinem, leucinem a isoleucinem. Z vitaminů se zaměřuje na vitamin A, vitamin D, vitamin E, vitamin C a určitými zástupci z komplexu B-vitaminů. Objasňuje působení minerálních látek (zinku, selenu, mědi, železa, hořčíku a jodu) na imunitní reakce. Rovněž charakterizuje působení antioxidantů a nukleotidů na imunitní děje v organismu. Poslední kapitola se zabývá problematikou probiotik a prebiotik. My bachelor thesis „The nutrition and immunity - the effect of individual nutrients“ at first describes the mechanisms of the immunity reactions in detail. Further it deals with the individual nutrients which influence the immunity - beta-glucans, fatty acids (particularly polyunsaturated fatty acids series n-3 and n-6), amino acids arginine, glutamine, glycine, taurine and branched-chain amino acids valine, leucine and isoleucine. It concentrates on these vitamines - vitamin A, vitamin D, vitamin E, vitamin C and certain deputies of complex of B vitamins. Then my thesis explains working of mineral components (such as zinc, selenium, copper, iron, magnesium and iodine) upon immunity reactions. My work characterizes working of antioxidants and nucleotides upon the immune process in the organism. The last chapter deals with the probiotics and prebiotics. |
---|---|
Popis jednotky: | Vedoucí práce: Zuzana Medková |
Fyzický popis: | 78 l. |