Výživa a imunita - vztah k jednotlivým živinám - Adamcová, Zuzana, 1984- (2007)
Bakalářská práce na téma: „Výživa a imunita - vztah k jednotlivým živinám“ nejprve podrobněji popisuje mechanismy imunitních reakcí. Dále se zabývá jednotlivými živinami, které imunitu zásadním způsobem ovlivňují - beta-glukany, mastnými kyselinami (a z nich zvláště nenasycenými mastnými kyselinami řady n-6 a n-3), aminokyselinami argininem, glutaminem, glycinem, taurinem a rozvětvenými aminokyselinami valinem, leucinem a isoleucinem. Z vitaminů se zaměřuje na vitamin A, vitamin D, vitamin E, vitamin C a určitými zástupci z komplexu B-vitaminů. Objasňuje působení minerálních látek (zinku, selenu, mědi, železa, hořčíku a jodu) na imunitní reakce. Rovněž charakterizuje působení antioxidantů a nukleotidů na imunitní děje v organismu. Poslední kapitola se zabývá problematikou probiotik a prebiotik.