Analýza překážek rozšiřování nabídky biopotravin na českém trhu se zaměřením na zpracovatele potravin

Předmětem této diplomové práce je podrobná analýza překážek rozšiřování nabídky biopotravin na českém trhu se zaměřením na zpracovatele potravin. Cílem práce je popsat současnou situaci na trhu s biopotravinami s ohledem na rozlišení sortimentu domácího původu a importovaných složek. Hlavní důraz je...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Kaspříková, Lenka, 1981- (Autor práce)
Další autoři: Ulčák, Zbyněk, 1966- (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Čeština
Vydáno: 2007.
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/144354/fss_m/
Obálka
Popis
Shrnutí:Předmětem této diplomové práce je podrobná analýza překážek rozšiřování nabídky biopotravin na českém trhu se zaměřením na zpracovatele potravin. Cílem práce je popsat současnou situaci na trhu s biopotravinami s ohledem na rozlišení sortimentu domácího původu a importovaných složek. Hlavní důraz je kladen na podrobnou analýzu překážek, které brání českým zpracovatelům potravin, aby přicházeli na trh s výrobky v biokvalitě. Na základě této analýzy je vypracován návrh konkrétních opatření, které by mohly vést k odstranění zjištěných překážek a zvýšení nabídky biopotravin domácího původu na českém trhu. Diplomová práce je rozdělena na několik stěžejních částí. První část přináší teoretický základ pro uvedení do problematiky. Druhá část je zaměřena na popis metod, které byly použity při vypracování případové studie zaměřené na moravské mlékárny a poslední část je věnována interpretaci a vyhodnocení výsledků vedoucích k definování překážek, které považují zpracovatelé za důležité a k návrhu konkrétních opatření pro odstranění těchto bariér. Z výzkumu vyplynuly tyto nejzávažnější překážky: nedostatečná poptávka spotřebitelů po biopotravinách a nedostatečná nabídka surovin pro zpracování ze strany ekologických zemědělců.
The subject of this diploma thesis is a detailed analysis of barriers to expanding of organic food supply aimed at food processors in the Czech market. The aim is to describe contemporary situation in the Czech market of organic food considering expansion of home and import products. The main topic is a detailed analysis of barriers which avert the Czech food producessers to produce and to sell the organic food in the home market. There is elaborated a suggestion based on this analysis, which shows the particular action leading to smooth away the found barriers. This suggestion can also lead to an increasing of organic food in the Czech market. This diploma thesis is divided into several parts. The first one brings the theoretical overview about this problem. The second one contains a description of methods which were used for case study focused on Moravian diary works. In the last part there is results evaluation which lead to particular action for removing the barriers. According to research, the most severe barriers are the poor consumer demand for organic products and the poor supply of raw material for the process of ecological farmers.
Popis jednotky:Vedoucí práce: Zbyněk Ulčák.
Fyzický popis:80 s. : tab., graf, ill.