Analýza překážek rozšiřování nabídky biopotravin na českém trhu se zaměřením na zpracovatele potravin - Kaspříková, Lenka, 1981- (2007)
Předmětem této diplomové práce je podrobná analýza překážek rozšiřování nabídky biopotravin na českém trhu se zaměřením na zpracovatele potravin. Cílem práce je popsat současnou situaci na trhu s biopotravinami s ohledem na rozlišení sortimentu domácího původu a importovaných složek. Hlavní důraz je kladen na podrobnou analýzu překážek, které brání českým zpracovatelům potravin, aby přicházeli na trh s výrobky v biokvalitě. Na základě této analýzy je vypracován návrh konkrétních opatření, které by mohly vést k odstranění zjištěných překážek a zvýšení nabídky biopotravin domácího původu na českém trhu. Diplomová práce je rozdělena na několik stěžejních částí. První část přináší teoretický základ pro uvedení do problematiky. Druhá část je zaměřena na popis metod, které byly použity při vypracování případové studie zaměřené na moravské mlékárny a poslední část je věnována interpretaci a vyhodnocení výsledků vedoucích k definování překážek, které považují zpracovatelé za důležité a k návrhu konkrétních opatření pro odstranění těchto bariér. Z výzkumu vyplynuly tyto nejzávažnější překážky: nedostatečná poptávka spotřebitelů po biopotravinách a nedostatečná nabídka surovin pro zpracování ze strany ekologických zemědělců.