Lidová strava na Těšínsku
Magisterská diplomová práce Lidová strava na Těšínsku studuje charakteristické prvky těšínského jídelníčku. Zabývá se jednotlivými faktory, které ovlivnily jeho vývoj. Těšínsko je velmi specifický region, kde se pouta ke starým tradicím udržela mnohem déle než v jiných oblastech. Důležitou roli zde...
Uloženo v:
Hlavní autor: | |
---|---|
Další autoři: | |
Typ dokumentu: | VŠ práce nebo rukopis |
Jazyk: | Čeština |
Vydáno: |
2006
|
Témata: | |
On-line přístup: | http://is.muni.cz/th/52962/ff_m/ |
Shrnutí: | Magisterská diplomová práce Lidová strava na Těšínsku studuje charakteristické prvky těšínského jídelníčku. Zabývá se jednotlivými faktory, které ovlivnily jeho vývoj. Těšínsko je velmi specifický region, kde se pouta ke starým tradicím udržela mnohem déle než v jiných oblastech. Důležitou roli zde sehrála zejména geografická odlehlost. Rozdílné přírodní podmínky daly ráz dvěma kulturním celkům, a to kultuře nížinné a horalské. Těšínsko prošlo složitým dějinným vývojem. Dnes je to národnostně smíšená oblast, pro kterou je typické prolínání zejména dvou kultur \x{2013} české a polské. Snažila jsem se nastínit historické proměny těšínské stravy. Hlavním záměrem práce však bylo zachytit stravování v průběhu dvacátého století, a to na základě vzpomínek a vyprávění několika respondentů. Podrobně jsem se věnovala také obměnám stravy během jednoho roku při svátečních i pracovních příležitostech. Popsala jsem rozdíly mezi tradičním horalským a městským způsobem stravování. Nejběžnější a nejtypičtě A subject matter of the diploma thesis Folk Food in Tesinsko are issues related to the characteristic features of alimentation in the region. The work deals with constituents that influenced its development. The Tesinsko region has a character of its own. Preservation of local traditions has been of considerebly longer standing than in other regions. A crucial influence in forming was that of geographical remoteness. Diverse natural conditions led to two cultural wholes: lowland culture and mountainy culture. The region underwent a complicated historic development. Nowaday, the area is nationally mixed, characterized by interdigitation of Czech and Polish cultures. My object was to give an overview of changes in the Tesinsko fare, the main aim of the work consists in describing alimentation during the 20th century. My research is based on memories and narrations of a few respondents. I also focused on food alteration on festive occasions as well as working ones over a year. Another it |
---|---|
Popis jednotky: | Vedoucí práce: Martina Pavlicová |
Fyzický popis: | 92 l., [16] l. příl. + příl. (mapa) |