Analýza expresního profilu faktorů AHP genů Arabidopsis thaliana

Analýza expresního profilu AHP genů Arabidopsis thaliana U vyšších rostlin se dvoukomponentní systém účastní přenosu signálu některých hormonů a reakcí na stres nebo změnu světelných podmínek Faktory s přenašečovou doménou (AHP) transportují fosfátovou skupinu z receptorů umístěných v membránách na...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Hradilová, Jana, 1978- (Dissertant)
Other Authors: Brzobohatý, Břetislav, 1957- (Thesis advisor)
Format: Thesis Manuscript
Language:Czech
Published: 2006.
Subjects:
Online Access:Elektronická verze přístupná pouze pro studenty a pracovníky MU
Cover Image
LEADER 06754ctm a22011297a 4500
001 MUB01000484651
003 CZ BrMU
005 20070903095907.0
008 061216s2006 xr ||||| |||||||||||cze d
STA |a POSLANO DO SKCR  |b 2014-01-17 
035 |a (ISMU-VSKP)61683 
040 |a BOD114  |b cze  |d BOD004 
041 0 |a cze  |b eng 
072 7 |a 575  |x Obecná genetika. Obecná cytogenetika. Evoluce  |2 Konspekt  |9 2 
080 |a 575.117  |2 MRF 
080 |a 577.112.85  |2 MRF 
080 |a 582.683.2  |2 MRF 
080 |a (043.3)  |2 MRF 
080 |a 575  |2 MRF 
100 1 |a Hradilová, Jana,  |d 1978-  |7 mub2012691357  |% UČO 21324  |4 dis 
242 1 0 |a Analysis of the expression pattern in the AHP gene family of Arabidopsis thaliana  |y eng 
245 1 0 |a Analýza expresního profilu faktorů AHP genů Arabidopsis thaliana  |h [rukopis] /  |c Jana Hradilová. 
246 1 |a Analýza expresního profilu faktorů AHP v závislosti na působení cytokininů a v různých pletivech rostliny Arabidopsis thaliana 
260 |c 2006. 
300 |a 76 l. 
500 |a Vedoucí práce: Břetislav Brzobohatý. 
502 |a Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2006. 
520 2 |a Analýza expresního profilu AHP genů Arabidopsis thaliana U vyšších rostlin se dvoukomponentní systém účastní přenosu signálu některých hormonů a reakcí na stres nebo změnu světelných podmínek Faktory s přenašečovou doménou (AHP) transportují fosfátovou skupinu z receptorů umístěných v membránách na regulátory odpovědi. Doposud bylo identifikováno 5 AHP faktorů. RT-PCR byly detekovány dva různé AHP5 PCR produkty (AHP5 a AHP5L), jejichž vzájemný poměr je v jednotlivých částech rostliny různý. Nejvyšší byl tento poměr v květech, nejnižší naopak v šešulích a stoncích. AHP5L obsahoval dva otevřené čtecí rámce (ORF). Přenašečová doména byla zachována v delším z těchto rámců, který je tvořen částí intronu a následujícími exony. Ke kvantifikaci transkriptů jednotlivých AHP genů byla použita metoda RT-PCR v reálném čase a testovány byly vzorky pocházející z listů, kořenů, stonků, květů a šešulí Arabidopsis thaliana. Ve všech těchto vzorcích byly AHP transkripty detekovány, ovšem v rozd.  |% cze 
520 2 9 |a Analysis of the expression pattern in the AHP gene family Arabidopsis thaliana In higher plants, histidine-aspartate phosphorelays are involved in hormone, stress and light signaling via two-component systems of signal transduction. Histidine-containing phosphotransmitters (AHPs) transfer a phosphoryl group from membrane receptors to effectors in the nucleus. Five AHPs have been identified in Arabidopsis thaliana. Real-time RT-PCR was employed to quantify steady state levels of individual transcripts in leaves, roots, stems, flowers and siliques. The transcripts of all AHPs were detected in every organ examined, although at different levels. High organ specificity of gene expression was found in AHP1, AHP2, AHP4 while expression of AHP3 and AHP5 appears more ubiquitous. We also analyzed the regulation by cytokinins of AHP gene expression. We compared the effects on steady state levels of AHP transcripts of a short-term treatment with an aromatic cytokinin and increase in endogenous iso.  |9 eng 
650 0 7 |a cytokiny  |7 ph119281  |2 czenas 
650 0 7 |a genová exprese  |7 ph338530  |2 czenas 
650 0 7 |a huseníček rolní  |7 ph116928  |2 czenas 
650 0 9 |a Arabidopsis thaliana  |2 eczenas 
650 0 9 |a cytokines  |2 eczenas 
650 0 9 |a gene expression  |2 eczenas 
655 7 |a disertace  |7 fd132024  |2 czenas 
655 9 |a dissertations  |2 eczenas 
658 |a Biologie  |b Obecná a molekulární genetika  |c PřF D-BI OMG (OMG)  |2 CZ-BrMU 
700 1 |a Brzobohatý, Břetislav,  |d 1957-  |7 xx0097729  |% UČO 282  |4 ths 
710 2 |a Masarykova univerzita.  |b Přírodovědecká fakulta.  |b Biologická sekce  |7 ko2003200163  |4 dgg 
856 4 1 |z Elektronická verze přístupná pouze pro studenty a pracovníky MU  |u https://is.muni.cz/auth/th/21324/prif_d/ 
CAT |c 20061216  |l MUB01  |h 0451 
CAT |c 20070427  |l MUB01  |h 2200 
CAT |a DRIMLOVA  |b 02  |c 20070830  |l MUB01  |h 1024 
CAT |a VARTECKA  |b 02  |c 20070903  |l MUB01  |h 0959 
CAT |c 20071001  |l MUB01  |h 0102 
CAT |c 20071003  |l MUB01  |h 2202 
CAT |c 20080429  |l MUB01  |h 1813 
CAT |c 20080429  |l MUB01  |h 1827 
CAT |c 20081009  |l MUB01  |h 1439 
CAT |c 20081009  |l MUB01  |h 1534 
CAT |a BATCH-UPD  |b 02  |c 20091102  |l MUB01  |h 0548 
CAT |a BATCH-UPD  |b 02  |c 20091103  |l MUB01  |h 0112 
CAT |c 20091203  |l MUB01  |h 0137 
CAT |c 20091203  |l MUB01  |h 1820 
CAT |a BATCH-UPD  |b 00  |c 20091219  |l MUB01  |h 0727 
CAT |c 20100428  |l MUB01  |h 0954 
CAT |a BATCH-UPD  |b 00  |c 20100501  |l MUB01  |h 1116 
CAT |a BATCH-UPD  |b 00  |c 20100929  |l MUB01  |h 0312 
CAT |c 20110627  |l MUB01  |h 1855 
CAT |c 20110627  |l MUB01  |h 2305 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20110714  |l MUB01  |h 0949 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20110804  |l MUB01  |h 1430 
CAT |a batch  |b 00  |c 20120324  |l MUB01  |h 0055 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20120327  |l MUB01  |h 1500 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20120328  |l MUB01  |h 1218 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20120510  |l MUB01  |h 0723 
CAT |c 20120610  |l MUB01  |h 1833 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20120712  |l MUB01  |h 0810 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20120719  |l MUB01  |h 1023 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20130303  |l MUB01  |h 0822 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20130730  |l MUB01  |h 0735 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140107  |l MUB01  |h 1201 
CAT |c 20140117  |l MUB01  |h 1113 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20141023  |l MUB01  |h 0819 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20150504  |l MUB01  |h 1546 
CAT |c 20150901  |l MUB01  |h 1432 
CAT |c 20150921  |l MUB01  |h 1353 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20151225  |l MUB01  |h 2216 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20161003  |l MUB01  |h 1741 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20170911  |l MUB01  |h 1314 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180824  |l MUB01  |h 2256 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180824  |l MUB01  |h 2259 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190618  |l MUB01  |h 1650 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20191210  |l MUB01  |h 1424 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20191210  |l MUB01  |h 1427 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20200323  |l MUB01  |h 1850 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20200323  |l MUB01  |h 1927 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20201030  |l MUB01  |h 0214 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 0921 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 1909 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20210724  |l MUB01  |h 1118 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20210819  |l MUB01  |h 0810 
LOW |a POSLANO DO SKCR  |b 2014-01-17 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m VYSPR  |1 KUK  |a Knihovna univ. kampusu  |2 SKLAD  |b KUK - sklad  |3 PřF-K-12732  |5 3145338622  |8 20070830  |f 71  |f Prezenční SKLAD  |r 20070830  |s převod 
AVA |a MED50  |b KUK  |c KUK - sklad  |d PřF-K-12732  |e available  |t K dispozici  |f 1  |g 0  |h N  |i 0  |j SKLAD