Omezení výživy pro silně somaticky a mentálně retardované děti /
V mé diplomové práci jsem se zabývala výživou těžce mentálně a somaticky postižených dětí v celoročním zařízení. Výživové šetření trvalo 7 dní. Zaznamenávala jsem snědené množství 30 klientů při snídani, přesnídávce, obdě, svačině a veěeři. Zajímala jsem se o imobilní klienty, které jsem mohla srovn...
Uloženo v:
Hlavní autor: | |
---|---|
Další autoři: | |
Typ dokumentu: | VŠ práce nebo rukopis |
Jazyk: | Čeština |
Vydáno: |
2006
|
Témata: | |
On-line přístup: | http://is.muni.cz/th/67388/lf_m/ |
Shrnutí: | V mé diplomové práci jsem se zabývala výživou těžce mentálně a somaticky postižených dětí v celoročním zařízení. Výživové šetření trvalo 7 dní. Zaznamenávala jsem snědené množství 30 klientů při snídani, přesnídávce, obdě, svačině a veěeři. Zajímala jsem se o imobilní klienty, které jsem mohla srovnat s mobilními žijícími ve stejném ústavu (tuto skupinu sledovala má kolegyně z Pedagogické fakulty). Výchozí data (výška a váha klientů, snědené velikosti porcí) jsem zpracovala v NutriDanu, exportovala do Microsoft Excel, přepočítala na snědené procento doporučené denní dávky (DDD, dle Turka) a výsledky byly vyhodnoceny v EpiInfu 5. Srovnávala jsem mobilní klienty s imobilními a vozíčkáře s ležícími. Všechny mé hypotézy byly potvrzeny: imobilní ležící klienti jsou podvyživení, imobilní mají podstatně nižší BMI než mobilní, imobilní ležící mají nižší BMI než imobilní vozíčkáři a ležící klienti mají nedostatečný příjem základních živin, vitamin a minerálních látek. My research project looked at the nutrition and nutritional intake of severely mentally and somatically disabled children who live in year-round institutions. The actual research took seven days. I charted the nutritional intake of thirty clients at breakfast, mid-morning snack, lunch, afternoon snack and dinner. I was mainly interested in immovable clients of the institution as compared with the movable clients, whose nutritional intake was researched by a fellow student of the Pedagogical Faculty. The starting data (the height and weight of the clients, the size of their portions) was charted in NutriDan, exported into Microsoft Excell and calculated into percentage of the Daily Recommended Amount (DRA according to Turek); the resulting data was analyzed in EpiInf 5. I was interested not only in comparing the movable and immovable clients but in the differences between the wheelchair clients and those confined to bed. My original thesis was confirmed by the research: the immovable, b. |
---|---|
Popis jednotky: | Vedoucí práce: Jan Šimůnek. |
Fyzický popis: | 92, 30 listů |