Omezení výživy pro silně somaticky a mentálně retardované děti - Polanská, Michaela, 1979- (2006)
V mé diplomové práci jsem se zabývala výživou těžce mentálně a somaticky postižených dětí v celoročním zařízení. Výživové šetření trvalo 7 dní. Zaznamenávala jsem snědené množství 30 klientů při snídani, přesnídávce, obdě, svačině a veěeři. Zajímala jsem se o imobilní klienty, které jsem mohla srovnat s mobilními žijícími ve stejném ústavu (tuto skupinu sledovala má kolegyně z Pedagogické fakulty). Výchozí data (výška a váha klientů, snědené velikosti porcí) jsem zpracovala v NutriDanu, exportovala do Microsoft Excel, přepočítala na snědené procento doporučené denní dávky (DDD, dle Turka) a výsledky byly vyhodnoceny v EpiInfu 5. Srovnávala jsem mobilní klienty s imobilními a vozíčkáře s ležícími. Všechny mé hypotézy byly potvrzeny: imobilní ležící klienti jsou podvyživení, imobilní mají podstatně nižší BMI než mobilní, imobilní ležící mají nižší BMI než imobilní vozíčkáři a ležící klienti mají nedostatečný příjem základních živin, vitamin a minerálních látek.