Astma bronchiale v těhotenství /

Průduškové astma je nejčastější vážné chronické onemocnění, které se vyskytuje v těhotenství a postihuje až 8.4 % žen. Průběh astmatu je u každé ženy nepředvídatelný, protože se u 2/3 žen v průběhu těhotenství mění jeho tíže. Prospektivní sledování a léčení 182 gravidních pacientek s dg astma bronch...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Novotná, Bronislava, 1954- (Dissertant)
Other Authors: Petrů, Vít, 1944- (Thesis advisor)
Format: Thesis Manuscript
Language:Czech
Published: 2006.
Subjects:
Online Access:http://is.muni.cz/th/23968/lf_d/
Cover Image
LEADER 05585ctm a22009017a 4500
001 MUB01000457766
003 CZ BrMU
005 20191025075927.0
008 060612s2006 xr ||||| |||||||||||cze d
STA |a POSLANO DO SKCR  |b 2012-03-06 
035 |a (ISMU-VSKP)34742 
040 |a BOD114  |b cze  |d BOD002 
072 7 |a 616  |x Patologie. Klinická medicína  |2 Konspekt  |9 14 
080 |a 616.248  |2 MRF 
080 |a 612.63  |2 MRF 
100 1 |a Novotná, Bronislava,  |d 1954-  |7 xx0054255  |% UČO 23968  |4 dis 
245 1 0 |a Astma bronchiale v těhotenství /  |h [rukopis] /  |c Bronislava Novotná. 
260 |c 2006. 
300 |a 94 l. :  |b grafy. 
500 |a Vedoucí práce: Vít Petrů. 
502 |a Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2006. 
520 2 |a Průduškové astma je nejčastější vážné chronické onemocnění, které se vyskytuje v těhotenství a postihuje až 8.4 % žen. Průběh astmatu je u každé ženy nepředvídatelný, protože se u 2/3 žen v průběhu těhotenství mění jeho tíže. Prospektivní sledování a léčení 182 gravidních pacientek s dg astma bronchiale prokázalo, že pokud jsou ženy sledovány před graviditou mají menší tíži astmatu ve třetím trimestru, než ženy nesledované. Také je vyznačený trend mezi stabilizovaným astmatem před graviditou a lepší kontrolou astmatu ve třetím trimestru. Statisticky významně byl prokázán vztah mezi infekcemi respiračního traktu, rýmou, sinusitidou a kontrolou astmatu. Při srovnání údajů v ČR dle ÚZIS, rozdíl mezi výskytem vrozených vad a porodů sekcí byl statisticky nevýznamný. Spontánní abort byl u žen s astmatem častější. Z uvedených výsledků vyplývá nutnost sledování a správné léčby astmatu podle tíže u všech žen ve fertilním věku k dosažení lepších porodních a perinatálních ukazatelů.  |% cze 
520 2 9 |a Asthma is the most common chronic disease complicating pregnancy. It has been reported to affect up to 8.4 % of pregnant women. The course of asthma seems to be unpredictable due to the change of asthma severity in approximately in two-thirds of women during pregnancy. In our study, 182 asthmatic pregnant women were assessed and treated in prospective manner. The results indicate that patients that are monitored before pregnancy have lower asthma severity than those not monitored. The results suggest that patients with stabilized asthma condition prior to pregnancy tend to have better asthma control in the last trimester. The study shows a significant relationship between asthma control and respiratory tract infection, rhinitis and sinusitis. In comparison to average incidence rate in the Czech Republic, no significant difference was found between the incidence of birth defects and delivery via per sectionem caesarea in asthmatic women. However, the incidence of spontaneous abortion in.  |9 eng 
650 0 7 |a bronchiální astma  |2 czmesh 
650 0 7 |a perinatologie  |2 czmesh 
650 0 7 |a průduškové astma  |7 ph198730  |2 czenas 
650 0 7 |a předčasná porodní činnost  |2 czmesh 
650 0 7 |a těhotenství  |2 czmesh 
650 0 9 |a bronchial asthma  |2 eczenas 
650 0 2 |a Asthma 
650 0 2 |a Obstetric Labor, Premature 
650 0 2 |a Pregnancy 
655 7 |a disertace  |7 fd132024  |2 czenas 
655 9 |a dissertations  |2 eczenas 
658 |a Všeobecné lékařství  |b Vnitřní lékařství  |c LF D-VL VNIN kombin. (VNIL)  |2 CZ-BrMU 
700 1 |a Petrů, Vít,  |d 1944-  |7 skuk0004540  |4 ths 
710 2 |a Masarykova univerzita.  |b Interní gastroenterologická klinika  |7 nlk20050165832  |4 dgg 
856 4 1 |u http://is.muni.cz/th/23968/lf_d/ 
CAT |c 20060612  |l MUB01  |h 1213 
CAT |a GREGROVA  |b 02  |c 20060711  |l MUB01  |h 0957 
CAT |a GREGROVA  |b 02  |c 20060711  |l MUB01  |h 1011 
CAT |c 20070427  |l MUB01  |h 2155 
CAT |c 20071003  |l MUB01  |h 2201 
CAT |c 20080429  |l MUB01  |h 1812 
CAT |c 20080429  |l MUB01  |h 1826 
CAT |c 20091203  |l MUB01  |h 0123 
CAT |c 20091203  |l MUB01  |h 1803 
CAT |c 20100428  |l MUB01  |h 0944 
CAT |a BATCH-UPD  |b 00  |c 20100501  |l MUB01  |h 1059 
CAT |a BATCH-UPD  |b 00  |c 20100617  |l MUB01  |h 0300 
CAT |a BATCH-UPD  |b 00  |c 20100929  |l MUB01  |h 0302 
CAT |c 20110627  |l MUB01  |h 1845 
CAT |c 20110627  |l MUB01  |h 2258 
CAT |c 20120306  |l MUB01  |h 1339 
CAT |a batch  |b 00  |c 20120324  |l MUB01  |h 0047 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20120517  |l MUB01  |h 0806 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20130303  |l MUB01  |h 0735 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20130430  |l MUB01  |h 1323 
CAT |a VASICEKX  |b 02  |c 20130819  |l MUB01  |h 1546 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20130829  |l MUB01  |h 0907 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140327  |l MUB01  |h 0812 
CAT |a FUKSOVAX  |b 02  |c 20140827  |l MUB01  |h 1029 
CAT |c 20150702  |l MUB01  |h 1140 
CAT |c 20150901  |l MUB01  |h 1427 
CAT |c 20150921  |l MUB01  |h 1348 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20151224  |l MUB01  |h 1110 
CAT |c 20160525  |l MUB01  |h 1552 
CAT |a CECHOVAX  |b 02  |c 20191025  |l MUB01  |h 0759 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20200616  |l MUB01  |h 2013 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20200913  |l MUB01  |h 1237 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20210211  |l MUB01  |h 0012 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 0916 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 1905 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20210724  |l MUB01  |h 1111 
LOW |a POSLANO DO SKCR  |b 2012-03-06 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m VYSPR  |1 KUK  |a Knihovna univ. kampusu  |2 SKLAD  |b KUK - sklad  |3 LF-K-2746  |9 UKB-03127  |6 3147023505  |5 3147023505  |8 20060711  |f 71  |f Prezenční SKLAD  |r 20060711  |s převod 
AVA |a MED50  |b KUK  |c KUK - sklad  |d LF-K-2746  |e available  |t K dispozici  |f 1  |g 0  |h N  |i 0  |j SKLAD