Astma bronchiale v těhotenství - Novotná, Bronislava, 1954-; Petrů, Vít, 1944-; Masarykova univerzita. Interní gastroenterologická klinika (2006)
Průduškové astma je nejčastější vážné chronické onemocnění, které se vyskytuje v těhotenství a postihuje až 8.4 % žen. Průběh astmatu je u každé ženy nepředvídatelný, protože se u 2/3 žen v průběhu těhotenství mění jeho tíže. Prospektivní sledování a léčení 182 gravidních pacientek s dg astma bronchiale prokázalo, že pokud jsou ženy sledovány před graviditou mají menší tíži astmatu ve třetím trimestru, než ženy nesledované. Také je vyznačený trend mezi stabilizovaným astmatem před graviditou a lepší kontrolou astmatu ve třetím trimestru. Statisticky významně byl prokázán vztah mezi infekcemi respiračního traktu, rýmou, sinusitidou a kontrolou astmatu. Při srovnání údajů v ČR dle ÚZIS, rozdíl mezi výskytem vrozených vad a porodů sekcí byl statisticky nevýznamný. Spontánní abort byl u žen s astmatem častější. Z uvedených výsledků vyplývá nutnost sledování a správné léčby astmatu podle tíže u všech žen ve fertilním věku k dosažení lepších porodních a perinatálních ukazatelů.
Asthma is the most common chronic disease complicating pregnancy. It has been reported to affect up to 8.4 % of pregnant women. The course of asthma seems to be unpredictable due to the change of asthma severity in approximately in two-thirds of women during pregnancy. In our study, 182 asthmatic pregnant women were assessed and treated in prospective manner. The results indicate that patients that are monitored before pregnancy have lower asthma severity than those not monitored. The results suggest that patients with stabilized asthma condition prior to pregnancy tend to have better asthma control in the last trimester. The study shows a significant relationship between asthma control and respiratory tract infection, rhinitis and sinusitis. In comparison to average incidence rate in the Czech Republic, no significant difference was found between the incidence of birth defects and delivery via per sectionem caesarea in asthmatic women.
Vedoucí práce: Vít Petrů
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2006
Keywords: bronchiální astma; perinatologie; průduškové astma; předčasná porodní činnost; těhotenství; bronchial asthma; Asthma; Obstetric Labor, Premature; Pregnancy; disertace; dissertations