Elektrochemická analýza poškození DNA

Studium nukleových kyselin je v popředí zájmu vědců již od poloviny minulého století, kdy Watson s Crickem objevili strukturu dvoušroubovice DNA. V současné době se jedná především o vývoj spolehlivých DNA biosenzorů a čipů, které umožňují detekovat hybridizaci DNA, případně její interakci s různými...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Cahová, Kateřina (Dissertant)
Other Authors: Paleček, Emil, 1930-2018 (Thesis advisor)
Format: Thesis Manuscript
Language:Czech
English
Published: 2006.
Subjects:
Online Access:Elektronická verze přístupná pouze pro studenty a pracovníky MU
Cover Image
LEADER 05758ctm a22009377a 4500
001 MUB01000455217
003 CZ BrMU
005 20160608085013.0
008 060530s2006 xr ||||| |||||||||||cze d
STA |a POSLANO DO SKCR  |b 2012-03-06 
035 |a (ISMU-VSKP)61806 
040 |a BOD114  |b cze  |d BOD004 
041 0 |a cze  |a eng 
072 7 |a 577  |x Biochemie. Molekulární biologie. Biofyzika  |2 Konspekt  |9 2 
080 |a 543.55  |2 MRF 
080 |a 577.113.8  |2 MRF 
080 |a 577.15  |2 MRF 
080 |a 577.21  |2 MRF 
080 |a (043.3)  |2 MRF 
080 |a 577  |2 MRF 
100 1 |a Cahová, Kateřina  |7 xx0099623  |% UČO 11914  |4 dis 
245 1 0 |a Elektrochemická analýza poškození DNA  |h [rukopis] /  |c Kateřina Cahová. 
246 1 1 |a Electrochemical analysis of DNA damage 
260 |c 2006. 
300 |a 92 l. 
500 |a Vedoucí práce: Emil Paleček. 
502 |a Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2006. 
520 2 |a Studium nukleových kyselin je v popředí zájmu vědců již od poloviny minulého století, kdy Watson s Crickem objevili strukturu dvoušroubovice DNA. V současné době se jedná především o vývoj spolehlivých DNA biosenzorů a čipů, které umožňují detekovat hybridizaci DNA, případně její interakci s různými látkami. Tématem této práce je elektrochemická analýza poškození DNA. Poškození DNA v buňkách ovlivňuje schopnost její replikace a exprese genetické informace, a interakce DNA s chemickými nebo fyzikálními činiteli tedy muže vést ve svém důsledku ke vzniku vážných onemocnění, zahrnujících také rakovinu. Elektrochemické metody našly uplatnění v analýze nukleových kyselin v šedesátých letech minulého století, kdy byly publikovány první práce, zabývající se elektroaktivitou a povrchovou aktivitou DNA. Nukleové kyseliny mohou být analyzovány pomocí různých elektrochemických metod, neboť podléhají redukčním a tenzametrickým procesům na rtuťových elektrodách a oxidačním reakcím na elektrodách uhlíkových.  |% cze 
520 2 9 |a Nucleic acids have been intensively studied by many scientists for about fifty years (since publication of the DNA double helix by Watson and Crick). At present, development of reliable DNA biosensors and chips belong to the main objectives. These biosensors should enable the detection of DNA hybridization or interaction of DNA with various agents. The topic of this thesis is electrochemical analysis of DNA damage. Damage to DNA in cells may alter the ability of DNA replication and gene expresion and the interactions of DNA with chemical or physical agents can subsequently lead to serious health disorders including cancer. Study of nucleic acids by electrochemical methods came in useful at sixties of last century when the first papers on electroactivity and surface activity of DNA were published. Nucleic acids can be analyzed using various electrochemical methods because of their reduction and tensammetric processes at the mercury electrode and oxidation reactions at the carbon electrodes.  |9 eng 
650 0 7 |a DNA (nukleová kyselina)  |7 ph116977  |2 czenas 
650 0 7 |a elektrochemická analýza  |7 ph136696  |2 czenas 
650 0 7 |a enzymy  |7 ph119969  |2 czenas 
650 0 9 |a deoxyribonucleic acid  |2 eczenas 
650 0 9 |a electrochemical analysis  |2 eczenas 
650 0 9 |a enzymes  |2 eczenas 
655 7 |a disertace  |7 fd132024  |2 czenas 
655 9 |a dissertations  |2 eczenas 
658 |a Fyzika  |b Biofyzika  |c PřF D-FY BF (BF)  |2 CZ-BrMU 
700 1 |a Paleček, Emil,  |d 1930-2018  |7 jk01091562  |% UČO 25852  |4 ths 
710 2 |a Masarykova univerzita.  |b Přírodovědecká fakulta  |7 kn20010709281  |4 dgg 
856 4 1 |z Elektronická verze přístupná pouze pro studenty a pracovníky MU  |u https://is.muni.cz/auth/th/11914/prif_d/ 
CAT |c 20060530  |l MUB01  |h 0928 
CAT |a VASICEK  |b 02  |c 20060714  |l MUB01  |h 1216 
CAT |a VARTECKA  |b 02  |c 20060724  |l MUB01  |h 1001 
CAT |c 20070427  |l MUB01  |h 2155 
CAT |c 20071003  |l MUB01  |h 2201 
CAT |c 20080429  |l MUB01  |h 1812 
CAT |c 20080429  |l MUB01  |h 1826 
CAT |a BATCH-UPD  |b 02  |c 20091102  |l MUB01  |h 0534 
CAT |a BATCH-UPD  |b 02  |c 20091103  |l MUB01  |h 0056 
CAT |c 20091203  |l MUB01  |h 0121 
CAT |c 20091203  |l MUB01  |h 1801 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20091214  |l MUB01  |h 2254 
CAT |a BATCH-UPD  |b 02  |c 20091219  |l MUB01  |h 0715 
CAT |a BATCH-UPD  |b 02  |c 20100301  |l MUB01  |h 2357 
CAT |c 20100428  |l MUB01  |h 0942 
CAT |a BATCH-UPD  |b 00  |c 20100501  |l MUB01  |h 1057 
CAT |a BATCH-UPD  |b 00  |c 20100929  |l MUB01  |h 0300 
CAT |c 20110627  |l MUB01  |h 1842 
CAT |c 20110627  |l MUB01  |h 2256 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20110714  |l MUB01  |h 1314 
CAT |c 20120306  |l MUB01  |h 1332 
CAT |a batch  |b 00  |c 20120324  |l MUB01  |h 0046 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20120509  |l MUB01  |h 0747 
CAT |c 20120610  |l MUB01  |h 1813 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20120913  |l MUB01  |h 1526 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20130303  |l MUB01  |h 0730 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20140331  |l MUB01  |h 1611 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20140916  |l MUB01  |h 1154 
CAT |c 20150901  |l MUB01  |h 1427 
CAT |c 20150921  |l MUB01  |h 1347 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20151224  |l MUB01  |h 1107 
CAT |a FIALOVA  |b 02  |c 20160608  |l MUB01  |h 0850 
CAT |a BATCH-UPD  |b 02  |c 20181031  |l MUB01  |h 0009 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 0916 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 1904 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20210724  |l MUB01  |h 1110 
LOW |a POSLANO DO SKCR  |b 2012-03-06 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m VYSPR  |1 KUK  |a Knihovna univ. kampusu  |2 SKLAD  |b KUK - sklad  |3 PřF-K-12753  |5 3145331023  |8 20060714  |f 71  |f Prezenční SKLAD  |r 20060714  |s převod 
AVA |a MED50  |b KUK  |c KUK - sklad  |d PřF-K-12753  |e available  |t K dispozici  |f 1  |g 0  |h N  |i 0  |j SKLAD