Silové charakteristiky sportovních gymnastek /

Sportovní gymnastika je velmi náročný sport, který moduluje fyzickou i psychickou stránku, tím spíše, pokud se sportu začíná sportovec věnovat v útlém věku. Tato práce se věnuje silovým charakteristikám sportovních gymnastek, s přihlédnutím právě ke změnám, které můžeme připisovat vlivu sportu během...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Vážná, Anna (Dissertant)
Other Authors: Čuta, Martin, 1979- (Thesis advisor)
Format: Thesis Manuscript
Language:Czech
Published: 2018
Subjects:
Online Access:http://is.muni.cz/th/e34hr/
Cover Image
LEADER 04889ctm a22007097i 4500
001 MUB01006421620
003 CZ BrMU
005 20190215091718.0
008 180630s2018 xr ||||| |||||||||||cze d
STA |a POSLANO DO SKCR  |b 2019-03-11 
035 |a (ISMU-VSKP)303273 
040 |a BOD114  |b cze  |d BOD004  |e rda 
072 7 |a 572  |x Fyzická antropologie  |2 Konspekt  |9 1 
080 |a 796.414/.418.071.2-055.2  |2 MRF 
080 |a 572.087  |2 MRF 
080 |a 611.976  |2 MRF 
080 |a (043)378.22  |2 MRF 
100 1 |a Vážná, Anna  |% UČO 451505  |* [absolvent PřírF MU]  |4 dis 
242 1 0 |a Strength characteristics of female sports gymnasts  |y eng 
245 1 0 |a Silové charakteristiky sportovních gymnastek /  |c Anna Vážná 
264 0 |c 2018 
300 |a 98, xii listů :  |b ilustrace 
336 |a text  |b txt  |2 rdacontent 
337 |a bez média  |b n  |2 rdamedia 
338 |a svazek  |b nc  |2 rdacarrier 
500 |a Vedoucí práce: Martin Čuta 
502 |a Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2018 
520 2 |a Sportovní gymnastika je velmi náročný sport, který moduluje fyzickou i psychickou stránku, tím spíše, pokud se sportu začíná sportovec věnovat v útlém věku. Tato práce se věnuje silovým charakteristikám sportovních gymnastek, s přihlédnutím právě ke změnám, které můžeme připisovat vlivu sportu během vývoje. V teoretické části je přiblížen historický vývoj, systémy a základy tréninku sportovní gymnastiky pro nástin problematiky sportovní gymnastiky. Dále se v teoretické části věnujeme kosterně-svalovým charakteristikám pro dodání dostatku informací k praktické části. Praktická část obsahuje samotný výzkum, který proběhl ve spolupráci se sportovními gymnastkami a studentkami. Měření zahrnovalo sílu stisku ruky, výšku, hmotnost a obvody předloktí. S těmito daty jsme mohli přikročit k testování stanovených základních hypotéz. Za použití programu R studio jsme otestovali hypotézy o tom, zda se odlišují gymnastky od běžné populace v měřených charakteristikách a BMI. Testování probíhalo v rá  |% cze 
520 2 9 |a Sport gymnastics is a very demanding sport field which modifies physiology and psychology of an athlete. Especially when the athlete starts training at an early age. Our study focuses on the strength characteristics of female gymnasts, with emphasis on the influence sport has during the development of a child. The theoretical part describes the history, systems and basics of training process in sport gymnastics for better understanding of the sport. In this part we also focus on musculoskeletal characteristics. Practical part includes a research that was conducted in cooperation with female gymnasts and students. We have taken measurements of a handgrip strength, height, weight and circumferences of forearms. With this data we could start testing our hypothesis with the use of statistical program “R studio” to find out if gymnasts differ from the regular population of same age in measured characteristics and BMI. Testing was carried out within defined age categories. Results of statist  |9 eng 
655 7 |a bakalářské práce  |7 fd132403  |2 czenas 
655 9 |a bachelor's theses  |2 eczenas 
658 |a Antropologie  |b Antropologie  |c PřF B-AN ANTR (ANTR)  |2 CZ-BrMU 
650 0 7 |a antropometrie  |7 ph118532  |2 czenas 
650 0 7 |a ruka  |7 ph125286  |2 czenas 
650 0 7 |a sportovní gymnastky  |7 ph121490  |2 czenas 
650 0 9 |a anthropometry  |2 eczenas 
650 0 9 |a hand  |2 eczenas 
650 0 9 |a women gymnasts  |2 eczenas 
700 1 |a Čuta, Martin,  |d 1979-  |7 xx0151373  |% UČO 39803  |4 ths 
710 2 |a Masarykova univerzita.  |b Ústav antropologie  |7 kn20101101015  |4 dgg 
856 4 1 |u http://is.muni.cz/th/e34hr/ 
CAT |c 20180630  |l MUB01  |h 0421 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20180803  |l MUB01  |h 1143 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180913  |l MUB01  |h 1048 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180925  |l MUB01  |h 0747 
CAT |a TRENCANSKA  |b 02  |c 20190214  |l MUB01  |h 1013 
CAT |a KOURILOVA  |b 02  |c 20190215  |l MUB01  |h 0917 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190305  |l MUB01  |h 0738 
CAT |c 20190311  |l MUB01  |h 1019 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20191211  |l MUB01  |h 0946 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20200323  |l MUB01  |h 2010 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20200323  |l MUB01  |h 2012 
CAT |a VACOVAX  |b 02  |c 20201009  |l MUB01  |h 0951 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20201101  |l MUB01  |h 0005 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20210217  |l MUB01  |h 2334 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20210430  |l MUB01  |h 2338 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 1029 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 2015 
LOW |a POSLANO DO SKCR  |b 2019-03-11 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m VYSPR  |1 PRIF  |a Přírodovědecká fakulta  |2 ANTRO  |b antropologie  |5 3145375141  |8 20190214  |f 78  |f Mimo UK  |q 20190509  |r 20190214  |s dar 
AVA |a SCI50  |b PRIF  |c antropologie  |e available  |t K dispozici  |f 1  |g 0  |h N  |i 0  |j ANTRO