Application of separation techniques for analysis of phytochemical compounds /
Předkládaná disertační práce je souborem prací zabývajích se využitím separačních technik v analýze fytochemických látek v rozdílných rostlinných materiálech. Hlavní úlohou práce je především zpracování rostlinných vzorků a optimalizace přípravy vzorků kombinací rozdílných extrakčních technik. Sledo...
Uloženo v:
Hlavní autor: | |
---|---|
Další autoři: | |
Typ dokumentu: | VŠ práce nebo rukopis |
Jazyk: | Angličtina |
Vydáno: |
2016
|
Témata: | |
On-line přístup: | http://is.muni.cz/th/239221/prif_d/ |
Shrnutí: | Předkládaná disertační práce je souborem prací zabývajích se využitím separačních technik v analýze fytochemických látek v rozdílných rostlinných materiálech. Hlavní úlohou práce je především zpracování rostlinných vzorků a optimalizace přípravy vzorků kombinací rozdílných extrakčních technik. Sledovanými analyty jsou zástupci ze skupiny polyfenolických látek a k jejichž stanovení byly použity separační techniky HPLC a CZE. Pro různé rostlinné materiály byly voleny rozličné přístupy pro jejich stanovení. Studovanými rostlinnými materiály byly máta peprná (Mentha x piperita), rakytník řešetlákový (Hippophaë Rhamnoides L.) a noni (Morinda citrofolia). Dalším sledovaným parametrem popisujícím obsah polyfenolických látek v rostlinných materiálech je antioxidační potenciál, který je vyjádřen pomocí hodnot celkové antioxidanční kapacity a celkového obsahu polyfenolů. Součástí práce je také studie věnovaná analýze sterolů v rostlinných olejích, kde prezentovanou částí je příprava vzorků olej This doctoral thesis comprises studies dealing with an application of separation techniques in the analysis of phytochemical compounds in various plant materials. The main goal of this work is the processing of plant samples and optimization of sample preparation through a combination of different extraction techniques. The studied analytes are representatives from various groups of polyphenols and the separation techniques HPLC and CZE were used for their determination. Different approaches were chosen for the determination of polyphenolic compounds and description of plant materials. The analyzed plant materials were parts of peppermint (Mentha x piperita), sea buckthorn (Hippophaë rhamnoides L.) and noni (Morinda citrifolia) plants. Another studied property describing the content of polyphenolic compounds in plants was antioxidant potential, which was expressed by the parameters total antioxidant activity and total polyphenol content. The work also includes a study focused on the an |
---|---|
Popis jednotky: | Vedoucí práce: Vlastimil Kubáň |
Fyzický popis: | 84 listů : ilustrace |