Vývoj rychlé metody stanovení celkového obsahu lipidů ve vzorcích rybí tkáně /

V úvodu této rigorózní práce je zpracována literární rešerše na téma lipidy - jejich klasifikace a způsoby extrakce z různých biotických matric. Práce pokračuje experimentální částí, jejíž cílem byl vývoj jednoduché, rychlé, robustní a k životnímu prostředí šetrné metody na stanovení obsahu lipidů v...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Miháliková, Zuzana, 1990- (Autor práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Slovenština
Vydáno: 2015
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/356589/prif_r/
Obálka
Popis
Shrnutí:V úvodu této rigorózní práce je zpracována literární rešerše na téma lipidy - jejich klasifikace a způsoby extrakce z různých biotických matric. Práce pokračuje experimentální částí, jejíž cílem byl vývoj jednoduché, rychlé, robustní a k životnímu prostředí šetrné metody na stanovení obsahu lipidů v tkáních ryb. 5 g rybího homogenizátu bylo extrahováno za intenzivního třepání 5 ml směsi aceton/ethylacetát (6:4, v/v). Následne byly přidány anorganické soli (2 g MgSO4, 0,5 g NaCl) a po opětovném protřepání a centrifugaci byla oddělena organická fáze. Alikvotní část extraktu byla odfoukaná vzduchem a následně dosušená. Obsah lipidů v homogenizátu byl stanoven gravimetricky vzhledem k hmotnosti mokrého vzorku. Navržená metoda byla srovnávána s již zavedeným způsobem stanovení lipidů podle Smedese, a to analýzou 66 vzorků různých druhů ryb se širokým spektrem obsahu lipidů (treska, jelec tloušť, losos). Pro všechny analyzované vzorky byla dosažena podobná opakovatelnost a dobrá shoda ...
This thesis presents the results of the literature search on the lipids - their classification and methods of extraction from various matrices. The aim of experimental part was the development a simple, non-laborious, fast, cheap, robust and environment friendly method for lipid determination in fish tissue samples. An amount of 5 g of fish tissue homogenate in a centrifuge tube was extracted with 5 mL of acetone/ethyl acetate mixture (6:4, v/v) using vigorous shaking and after addition of inorganic salts (2 g MgSO4 and 0.5 g NaCl) and agitation the organic phase was separated by centrifugation. An aliquot of the organic phase was air-dried and then oven-dried and the lipid content of the fish homogenate was determined gravimetrically on a wet weight basis. The performance of the proposed method was compared with a well-established method according to Smedes (1999) by analysing 66 fish tissue samples from different species with a wide range of lipid content (pollock, chub and salmon).
Fyzický popis:76 stran