Produkce resveratrolu u různě starých buněčných suspenzních kultur révy vinné /

Přítomnost patogenu a jeho elicitorů vyvolává v rostlinách obrannou reakci, která zahrnuje oxidativní vzplanutí, tvorbu PR proteinů a fytoalexinů. Pro révu vinnou je typická syntéza stilbenových fytoalexinů, zejména resveratrolu a jeho derivátů, katalyzovaná stilben syntázou. Protože resveratrol vyk...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Šancová, Kateřina (Autor práce)
Další autoři: Kašparovský, Tomáš, 1976- (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Čeština
Vydáno: 2015
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/409224/prif_b/
Obálka
Popis
Shrnutí:Přítomnost patogenu a jeho elicitorů vyvolává v rostlinách obrannou reakci, která zahrnuje oxidativní vzplanutí, tvorbu PR proteinů a fytoalexinů. Pro révu vinnou je typická syntéza stilbenových fytoalexinů, zejména resveratrolu a jeho derivátů, katalyzovaná stilben syntázou. Protože resveratrol vykazuje nejen antimikrobiální účinky, ale působí i proti abiotickému stresu, je snahou zabudovat geny kódující stilbenovou syntázu i do dalších rostlin, a tím zvýšit jejich rezistenci vůči stresu. Cílem experimentální části bylo zjistit kolikadenní buněčná suspenze vyprodukuje po elicitaci nevyšší množství resveratrolu. Pro experimenty byly použity třídenní, pětidenní, desetidenní a dvanáctidenní buněčné suspenze révy vinné odrůdy Gamay. Jako elicitor sloužila Botrytis cinerea v 10% glycerolu. Pro detekci extracelulární produkce resveratrolu byla použita HPLC na reversní fázi.
Presence of pathogens and its elicitors induces plant defense reaction, comprising oxidative burst, accumulation of PR-proteins and phytoalexines. In grapevine are synthetised stilbene phytoalexines, mainly resveratrol and its derivates. The pivotal enzyme of this biosynthesis is stilbene synthase. Because resveratrol possess antimicrobial activity and provides protection against abiotic stress, trasferring of stilbene synthase gene into other plants may increase their stress resistance. Practical part was aimed to find out which cell suspension produces after elicitation highest amount of resveratrol. Three-day and five-day and ten-day and twelve-day old cell suspension of Vitis vinifera cv. Gamay were used during experiments. Elicitacion was performed by Botrytis cinerea in 10% glycerol. Determination of extracelular production of resveratrol was carried out using HPLC on reverse phase.
Popis jednotky:Vedoucí práce: Tomáš Kašparovský
Fyzický popis:30 listů