Mineralogie reakčních zón ultrabazických uzavřenin na lokalitách Polnička a Pohled /

V této práci byl zkoumán chemismus reakčních zón, vytvořených kolem uzavřenin ultrabazických hornin v rulách stražeckého moldanubika, v činných lomech Pohled a Polnička. Na obou lokalitách se nacházeli dva typy uzavřenin: I. typ odpovídal metaperidotitovému serpentinitu, II. typ byl dunit. Migrace h...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Mokrá, Ivana (Dissertant)
Other Authors: Losos, Zdeněk, 1962- (Thesis advisor)
Format: Thesis Manuscript
Language:Slovak
Published: 2015
Subjects:
Online Access:http://is.muni.cz/th/379906/prif_m/
Cover Image
LEADER 04606ctm a22006497i 4500
001 MUB01006341665
003 CZ BrMU
005 20150727133912.0
008 150617s2015 xr ||||| |||||||||||slo d
STA |a POSLANO DO SKCR  |b 2016-03-09 
035 |a (ISMU-VSKP)250467 
040 |a BOD114  |b cze  |d BOD004  |e rda 
072 7 |a 549  |x Mineralogie  |2 Konspekt  |9 7 
080 |a 549  |2 MRF 
080 |a (437.324)  |2 MRF 
080 |a (043)378.22  |2 MRF 
100 1 |a Mokrá, Ivana  |% UČO 379906  |* [absolvent PřírF MU]  |4 dis 
242 1 0 |a Mineralogy of reaction zones of ultrabasic enclaves from Polnička and Pohled localities  |y eng 
245 1 0 |a Mineralogie reakčních zón ultrabazických uzavřenin na lokalitách Polnička a Pohled /  |c Ivana Mokrá 
264 0 |c 2015 
300 |a 70 listů, 1 nečíslovaný list příloh 
336 |a text  |b txt  |2 rdacontent 
337 |a bez média  |b n  |2 rdamedia 
338 |a svazek  |b nc  |2 rdacarrier 
500 |a Vedoucí práce: Zdeněk Losos 
502 |a Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015 
520 2 |a V této práci byl zkoumán chemismus reakčních zón, vytvořených kolem uzavřenin ultrabazických hornin v rulách stražeckého moldanubika, v činných lomech Pohled a Polnička. Na obou lokalitách se nacházeli dva typy uzavřenin: I. typ odpovídal metaperidotitovému serpentinitu, II. typ byl dunit. Migrace hlavních prvků z uzavřeniny skrz reakční zóny byla pozorována v strukturách biotitu (flogopitu) a amfibolu. V strukuře biotitů v uzavřeninách obou typů v Pohledu byl prokázán pokles Mg a Si směrem k okolní biotitické rule. Naopak stoupal směrem k rule obsah Fe, Al a K. Obsah Na a Ca byl konstantní. V struktuře amfibolů z uzavřenin v Polničce byl zjištěn pokles Mg směrem k rule a nárůst obsahu Fe. Obsah Al, Na, K, Mn a Si byli konstantní v daném typu amfibolu. Obsah Ca stoupal/klesal v závislosti na přítomnosti vápnitého amfibolu v konkrétní reakční zóne.  |% cze 
520 2 9 |a This thesis is orientated to the research of reaction zones and their chemistry created around the inclusions of ultrabasic rocks in gneisses of Stražec Moldanubicum in active quarries in Pohled and Polnička. Two types of the inclusions occur at both locations: I. type corresponded with the metaperidotite serpentinite, II. type was dunite. A migration of the main elements from the inclusions through the reaction zones was observed in structures of biotite (phlogopite) and amphibole. A drop in Mg and Si content towards surounding biotite gneiss was proved in both types of the inclusions in biotite structure at Pohled quarry. Fe, Al and K content was rising reversely, towards gneiss. Na and Ca content was constant. A fall in Mg content towards gneiss and a growth in Fe content was detected within inclusions in amphibole structure at Polnička quarry. Al, Na, K, Mn and Si content was constant in the given type of amphibole.  |9 eng 
650 0 7 |a flogopit  |2 CZ-BrMU 
650 0 7 |a Strážecké moldanubikum  |2 CZ-BrMU 
650 0 7 |a mineralogie  |7 ph115320  |z Česko  |2 czenas 
650 0 9 |a mineralogie  |z Czechia  |2 eczenas 
651 7 |a Polnička (Žďár nad Sázavou, Česko)  |7 ge130476  |2 czenas 
651 7 |a Pohled (Havlíčkův Brod, Česko)  |7 ge345810  |2 czenas 
651 9 |a Polnička (Žďár nad Sázavou, Czechia)  |2 eczenas 
651 9 |a Pohled (Havlíčkův Brod, Czechia)  |2 eczenas 
655 7 |a diplomové práce  |7 fd132022  |2 czenas 
655 9 |a master's theses  |2 eczenas 
658 |a Geologie  |b Geologie  |c PřF N-GE GEOL (GEOL)  |2 CZ-BrMU 
700 1 |a Losos, Zdeněk,  |d 1962-  |7 ola2003200993  |% UČO 2470  |4 ths 
710 2 |a Masarykova univerzita.  |b Ústav geologických věd  |7 ko2004226848  |4 dgg 
856 4 1 |u http://is.muni.cz/th/379906/prif_m/ 
CAT |c 20150617  |l MUB01  |h 0421 
CAT |a RACLAVSKA  |b 02  |c 20150714  |l MUB01  |h 1129 
CAT |c 20150724  |l MUB01  |h 1145 
CAT |a SNIZKOVA  |b 02  |c 20150727  |l MUB01  |h 1339 
CAT |c 20150901  |l MUB01  |h 1453 
CAT |c 20150921  |l MUB01  |h 1414 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20151226  |l MUB01  |h 0546 
CAT |c 20160303  |l MUB01  |h 1234 
CAT |c 20160308  |l MUB01  |h 1505 
CAT |c 20160309  |l MUB01  |h 1107 
CAT |a SVERAKOVAX  |b 02  |c 20200929  |l MUB01  |h 1601 
LOW |a POSLANO DO SKCR  |b 2016-03-09 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m VYSPR  |1 PRIF  |a Přírodovědecká fakulta  |2 PRVGL  |b ÚK volný výběr - GL  |3 K-VZ-2015-MOKR  |5 3145364669  |8 20150714  |f 70  |f Prezenční  |q 20180507  |r 20150610  |s dar 
AVA |a SCI50  |b PRIF  |c ÚK volný výběr - GL  |d K-VZ-2015-MOKR  |e available  |t K dispozici  |f 1  |g 0  |h N  |i 0  |j PRVGL