Studium interakce hostitel patogen na modelu prase-salmonela

Infekce netyfoidními kmeny Salmonella probíhá u prasat často bezpříznakově, což zvyšuje riziko šíření nákazy potravním řetězcem. Salmonella enterica subsp. Typhimurium (STM) patří mezi časté izoláty pocházející z vepřového masa či masných výrobků, a z toho důvodu prasata představují významný rezervo...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Kýrová, Kamila (Autor práce)
Další autoři: Rychlík, Ivan, 1966- (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Čeština
Angličtina
Vydáno: 2014
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/184642/prif_d/
Obálka
Popis
Shrnutí:Infekce netyfoidními kmeny Salmonella probíhá u prasat často bezpříznakově, což zvyšuje riziko šíření nákazy potravním řetězcem. Salmonella enterica subsp. Typhimurium (STM) patří mezi časté izoláty pocházející z vepřového masa či masných výrobků, a z toho důvodu prasata představují významný rezervoár STM pro lidi. Po aktivní invazi STM do epiteliálních buněk střevní sliznice dochází ke kontaktu s buňkami imunitního systému (makrofágy, dendritickými buňkami). Tyto buňky rozpoznávají molekulární vzorce na povrchu bakterií a následně dochází k jejich aktivaci a polarizaci. Obecně lze aktivaci makrofágů rozdělit na klasickou (M1) polarizaci související s prozánětlivou odpovědí a vysokou mikrobicidní aktivitou a alternativní (M2) polarizaci. Přestože M1 aktivaci lze považovat za víceméně univerzální reakci na setkání s bakteriálními produkty, v poslední době se objevují studie, jež popisují schopnost některých bakterií, včetně Salmonella, zvrátit imunitní odpověď hostitele ve svůj prospěch
Clinical signs are usually absent in pigs infected by non-typhoidal Salmonella and thus pigs may serve as the source of contamination in the food chain. Since Salmonella enterica subsp. Typhimurium (STM) is mostly associated with the consumption of contaminated pork foodstuffs, it may pose a contamination risk to humans. Following STM invasion of intestinal epithelial cells, STM comes into contact with cells of the host immune system (macrophages, dendritic cells) and activates them. In general, there are two main types of macrophage activation/polarization, classically activated (M1) macrophages with high pro-inflammatory and bactericidal potential and alternatively activated (M2) macrophages. Recent studies described the capacity of some pathogens including Salmonella to manipulate the host immune response to their own benefit. However, only limited information about polarization of porcine macrophages is available at present. The first part of dissertation was focused on the role of
Popis jednotky:Vedoucí práce: Ivan Rychlík
Přílohovou část tvoří čtyři separátní články
Fyzický popis:71 l., [38] l. příl. + 1 CD-ROM