Stanovení aminokyselin pomocí plynové chromatografie v kombinaci s plamenově ionizačním detektorem - optimalizace metody

V této práci se věnujeme stanovení vybraných aminokyselin, konkrétně alaninu, lysinu, serinu, methioninu, leucinu, kyseliny asparagové, asparaginu, glycinu, fenylalaninu a norvalinu. Byl vytvořen přehled derivatizačních metod pro úpravu aminokyselin a následně vybrána metoda za použití specifických...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Šefraná, Šárka (Autor práce)
Další autoři: Žeravík, Jiří (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Čeština
Vydáno: 2014
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/376228/prif_b/
Obálka
Popis
Shrnutí:V této práci se věnujeme stanovení vybraných aminokyselin, konkrétně alaninu, lysinu, serinu, methioninu, leucinu, kyseliny asparagové, asparaginu, glycinu, fenylalaninu a norvalinu. Byl vytvořen přehled derivatizačních metod pro úpravu aminokyselin a následně vybrána metoda za použití specifických reakcí alkyl chloroformiátů, která byla optimalizována. K analýze byla použita plynová chromatografie s plamenově ionizačním detektorem. U stanovovaných aminokyselin byly zaznamenány retenční časy, limit detekce a byly vytvořeny kalibrační křivky.
In this thesis we study the determination of selected amino acids, concretely alanine, lysine, serine, methionine, leucine, aspartic acid, asparagine, glycine, phenylalanine and norvaline. There has been created an overview of derivatization methods for amino acids modification and subsequently an optimized method using alkyl chloroformates specific reactions has been chosen. Gas chromatography with a flame ionization detector was used for analysis. Retention times, limit of detection were observed from the determined amino acids and calibration curves were developed.
Popis jednotky:Vedoucí práce: Jiří Žeravík
Fyzický popis:57 l. : il.