Cévní mozková příhoda a léčebná výživa

Bakalářská práce se v teoretické části věnuje obecné charakteristice akutní cévní mozkové příhody, jak ischemické formě, tak hemorhagické. Dále teoretická část řeší problematiku dysfagií z hlediska léčebné výživy, které vznikají u pacientů po cévní mozkové příhodě. Dále se zabývá konzistencí stravy,...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Špinlerová, Monika (Autor práce)
Další autoři: Jura, René (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Čeština
Vydáno: 2014
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/394092/lf_b/
Obálka
Popis
Shrnutí:Bakalářská práce se v teoretické části věnuje obecné charakteristice akutní cévní mozkové příhody, jak ischemické formě, tak hemorhagické. Dále teoretická část řeší problematiku dysfagií z hlediska léčebné výživy, které vznikají u pacientů po cévní mozkové příhodě. Dále se zabývá konzistencí stravy, která je ústředním bodem v této problematice a zhodnocuje celosvětové řešení problematiky dysfagické diety. Malá část se týká poruch motility trávicího traktu, z důvodu porušení řízení autonomního nervového systému po cévní mozkové příhodě. Cílem praktické části bylo zhodnocení vlivu poruchy polykání na stravovací zvyklosti a nutriční stav. Dále pak navržení změn, které by mohly vést ke zlepšení kvality života a nutričního stavu pacientů.
The theoretical part of this bachelor thesis deals with the general characteristics of acute strokes, both from the ischemic and hemorrhagic events point of view. The theoretical part is devoted to the issue of dysphagia in terms of medical nutrition that arises in patients after they have suffered a stroke. It also deals with consistencies in their diets, which is the focal point in this issue and it also evaluates solutions to global problems of dysphagical diets. A small section refers to motility disorders of the gastrointestinal tract due to a violation of the autonomic nervous system control after a stroke. The aim of this work is to evaluate the impact of dysphagia on dietary habits and nutritional status. Furthermore, proposed changes that could lead to improved quality of life and nutritional status of patients are included.
Popis jednotky:Vedoucí práce: René Jura
Fyzický popis:85 l.