Stanovení nutričního rizika před operací nádoru trávicího traktu

Teoretická část diplomové práce je zaměřená na stanovení nutričního rizika u chirurgických pacientů s národy GIT. Zabývá se obecnou charakteristikou nádorů GIT, důsledky malnutrice v předoperačním období, předoperačním hladověním a hodnocením nutričního rizika. Pozornost je věnována i předoperační n...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Ševčíková, Martina (Autor práce)
Další autoři: Tomíška, Miroslav, 1951- (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Čeština
Vydáno: 2013
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/342751/lf_m/
Obálka
Popis
Shrnutí:Teoretická část diplomové práce je zaměřená na stanovení nutričního rizika u chirurgických pacientů s národy GIT. Zabývá se obecnou charakteristikou nádorů GIT, důsledky malnutrice v předoperačním období, předoperačním hladověním a hodnocením nutričního rizika. Pozornost je věnována i předoperační nutriční podpoře. V praktické části je porovnána užitečnost screeningových nástrojů (NRS-2002, MUST a NRI), procentuálního úbytek váhy a navrženého screeningového nástroje s referenční metodou SGA. Jeden z nástrojů by měl být navrhnut k používání v běžné praxi.
The theoretical part of the thesis is focused on the determination of nutritional risk at surgical patients with gastrointestinal malignacy. It deals with the general characteristics of gastrointestinal tumors, the effects of malnutrition during the preoperative period, preoperative fasting and nutritional risk assessment. Attention is also paid to the preoperative nutritional support. In the practical part the usefulness of screening tools (NRS-2002, MUST and NRI),percentage weight loss and designed screening tool are compared with the reference method SGA. One of the tools should be chosen for use in current practice.
Popis jednotky:Vedoucí práce: Miroslav Tomíška
Fyzický popis:94 l.