Effect of polyunsaturated fatty acids and their metabolites on the physiological functions of professional phagoctes

V dnešní době už nejsou mastné kyseliny považovány pouze za zdroj energie. Je známo, že jsou také důležitými stavebními složkami buněčných membrán, signalizačními molekulami a prekurzory pro tvorbu eikosanoidů. Vysoce nenasycené mastné kyseliny (polyunsaturated fatty acids = PUFA) mohou ovlivňovat s...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Ambrožová, Gabriela, 1984- (Dissertant)
Other Authors: Lojek, Antonín, 1954- (Thesis advisor)
Format: Thesis Manuscript
Language:English
Published: 2012
Subjects:
Online Access:http://is.muni.cz/th/106838/prif_d/
Cover Image
Description
Summary:V dnešní době už nejsou mastné kyseliny považovány pouze za zdroj energie. Je známo, že jsou také důležitými stavebními složkami buněčných membrán, signalizačními molekulami a prekurzory pro tvorbu eikosanoidů. Vysoce nenasycené mastné kyseliny (polyunsaturated fatty acids = PUFA) mohou ovlivňovat složení buněčných membrán či interagovat s polypeptidovými řetězci proteinů a měnit tak aktivitu některých enzymů. Jakožto druzí poslové, PUFA ovlivňují expresi genů a syntézu proteinů. Za působení oxidantů, jako jsou například reaktivní metabolity kyslíku a dusíku (reactive oxygen and nitrogen species = RONS), podléhají mastné kyseliny peroxidaci. Při lipidové peroxidaci vznikají vysoce reaktivní látky, které mohou, na rozdíl od RONS, pronikat i do tkání vzdálených od místa vzniku. Pokud jsou produkty lipidové peroxidace (lipid peroxidation products = LPP) tvořeny ve zvýšené míře, mohou postranslačně měnit strukturu a funkci proteinů nebo působit cytotoxicky. Jedním z buněčných dějů, který může být ovlivněn působením PUFA, je oxidativní vzplanutí, při kterém dochází k tvorbě RONS. Naopak již zmíněná nadprodukce RONS spouští proces lipidové peroxidace. Cílem této disertační práce bylo: I. vyhodnotit a porovnat změny v tvorbě RONS u stimulovaných makrofágů po působení PUFA a LPP a II. zjistit možnosti prevence lipidové peroxidace. Ze získaných dat vyplývá, že PUFA (kyselina arachidonová, linolová, α-linolenová, docosahexaenová a eicosapentaenová) mohou tlumit oxidativní vzplanutí u stimulovaných makrofágů inhibicí enzymů zodpovědných za tvorbu RONS. Kyselina docosahexaenová potlačuje tvorbu RONS nejsilněji.
Fatty acids are nowadays considered not only as an important source of energy. They also act as structural components of cell membranes, signalling molecules and precursors for eicosanoids production. Direct polyunsaturated fatty acids (PUFAs) interaction with protein polypeptide chains can modulate enzyme activity, and alternatively, they can change lipid composition of membranes. PUFAs can act as second messengers in many signalling pathways, they modulate gene expression and protein synthesis. Peroxidation of fatty acids is the process induced by oxidants and generating many biologically active substances as well as toxic compounds. Unlike reactive oxygen and nitrogen species (RONS), that caused their formation, lipid peroxidation products (LPPs) are metastable and can diffuse to targets far from the initial oxidative injury. When overproducted, reactive aldehydes can posttranslationaly modificate protein structure and function or can act cytotoxically. An oxidative burst of phagocytes such as neutrophils and macrophages accompanied by RONS production is one of the phagocyte functions that could be modulated by PUFAs. And vice versa, overproduction or RONS can trigger lipid peroxidation process. Therefore, the aims of the present work were I. to evaluate and compare changes in RONS formation by stimulated macrophages treated with selected PUFAs and fatty acids LPPs, and II. possible prevention of lipid peroxidation. Our results indicate that PUFAs (arachidonic, linoleic, α-linolenic, docosahexaenoic and eicosapentaenoic) are able to prevent oxidative burst in stimulated macrophages by inhibition of enzymes responsible for RONS production. Docosahexaenoic acid showed the strongest inhibitory effect on RONS formation.
Item Description:Vedoucí práce: Antonín Lojek
Physical Description:49 l., [65]l. příl.