Laktátdehydrogenasy u kvasinky Saccharomyces cerevisiae

Laktát hraje významnou roli v metabolismu organismů, je konečným produktem v metabolismu glukosy, pro organismus životně důležitá látka. Ten pak může být vylučován jako finální produkt nebo dále metabolizován. To závisí na typu metabolismu a podmínkách okolí. Tyto podmínky též ovlivňují způsob jeho...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Richterová, Lenka (Autor práce)
Další autoři: Zbořil, Petr, 1942- (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Čeština
Vydáno: 2012
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/106412/prif_m/
Obálka
Popis
Shrnutí:Laktát hraje významnou roli v metabolismu organismů, je konečným produktem v metabolismu glukosy, pro organismus životně důležitá látka. Ten pak může být vylučován jako finální produkt nebo dále metabolizován. To závisí na typu metabolismu a podmínkách okolí. Tyto podmínky též ovlivňují způsob jeho tvorby i dalšího metabolismu, kde klíčovou roli hrají laktátdehydrogenasy. Vhodným modelovým organismem pro sledování vlivu kultivace na metabolismus laktátu je kvasinka Saccharomyces cerevisiae, pekařské droždí. Využívá řadu substrátů jak za aerobních tak anaerobních podmínek a v předchozích diplomových pracích byla již využita k izolaci laktátdehydrogenasy užité pro konstrukci biosenzoru na D-laktát. Tato práce se bude zabývat vlivem kultivačních podmínek na produkci různých typů laktátdehydrogenasy.
The Lactate plays an important role in the metabolism of organisms, because it is the final product in the metabolism of glukose and, for the organism, it is the vital important substance. Lactate can be excreted as a final product or be further metabolized. It depends on the type of metabolism and ambient conditions. These conditions also affect the way lactate is produced and its further metabolism, where Lactate Dehydrogenases play a key role. The yeast Saccharomyces cerevisce, so-called baker's yeast, is a suitable model organism for monitoring the impact of lactate metabolism cultivation. This yeast uses a variety of substrates in both aerobic and anaerobic conditions and in the previous diploma works have already been used to isolate Lactate Dehydrogenases used for biosensor construction of D-lactate. This diploma work will address the influence of cultivation conditions on the production of different types of Lactate Dehydrogenases.
Popis jednotky:Vedoucí práce: Petr Zbořil
Fyzický popis:37 l. : il.