Vliv pohybové aktivity na stravovací zvyklosti vysokoškolských studentů

Teoretická část bakalářské práce shrnuje poznatky o vlivu fyzické aktivity na výživu. Je patrné, že pohybová aktivita ovlivňuje energetický metabolismus, utilizaci energetických substrátů a dokáže korigovat chyby ve stravování. Na výživové chování může působit pozitivně i negativně. Práce zahrnuje t...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Pechová, Lenka (Autor práce)
Další autoři: Fiala, Jindřich, 1959- (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Čeština
Vydáno: 2011
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/142356/lf_b_b1/
Obálka
Popis
Shrnutí:Teoretická část bakalářské práce shrnuje poznatky o vlivu fyzické aktivity na výživu. Je patrné, že pohybová aktivita ovlivňuje energetický metabolismus, utilizaci energetických substrátů a dokáže korigovat chyby ve stravování. Na výživové chování může působit pozitivně i negativně. Práce zahrnuje také přehled studií, které se zabývají pohybovou aktivitou vysokoškolských studentů. Cílem praktické části bylo zjistit, jestli existují rozdíly ve stravovacích zvyklostech pravidelně sportujících a nesportujících vysokoškolských studentů. Do výzkumu bylo zařazeno 225 studentů z různých fakult MU a VUT v Brně. Sportující ženy uvádějí větší snahu o správnou výživu - tento fakt byl potvrzen v konzumaci mléka, mléčných výrobků a příjmu tekutin. Sportující muži se od nesportujících kolegů odlišují pouze v užívání vitaminů a potravinových doplňků. Soubory se neliší v počtu pravidelných denních jídel, konzumaci snídaní, příjmu ovoce a zeleniny, instantních pokrmů, solení ani spotřebě alkoholu. Šetř
The theoretic part of this Bachelor thesis summarizes information about influence of physical activity on nutrition. Physical activity evidently influences energetic metabolism, energy substrate utilization and can correct dietary defects. It can influence nutrition behaviour in a positive and a negative way. The Bachelor thesis also includes an abstract of publications, that deal with physical activity of university students. The purpose of the practical part was to discover, if there are differences between groupes of physically active and inactive students. 225 students of different faculties of MU and VUT in Brno were included in the research. Physically active women allege better good-will for heathy eating - this fact was confirmed in milk, milk products and liquid intake. Physically active men differ from their physically inactive colleagues only in vitamins and dietary supplements consumption. Groupes don´t differ in the number of daily meals, eating breakfast, fruit, vegetable
Popis jednotky:Vedoucí práce: Jindřich Fiala
Fyzický popis:83 l.