Koincidence diabetu mellitu 1. typu a celiakie : (patofyziologické a výživové aspekty)
Tato bakalářská práce je rozdělena do dvou částí - teoretické a praktické. V teoretické části se práce zabývá patofyziologií a epidemiologií onemocnění, prevencí, komplikacemi, terapií diabetu mellitu 1. typu a celiakie. Na závěr teoretická část poukazuje na koincidenci těchto onemocnění a shrnuje p...
Uloženo v:
Hlavní autor: | |
---|---|
Další autoři: | |
Typ dokumentu: | VŠ práce nebo rukopis |
Jazyk: | Čeština |
Vydáno: |
2010
|
Témata: | |
On-line přístup: | http://is.muni.cz/th/214977/lf_b/ |
Shrnutí: | Tato bakalářská práce je rozdělena do dvou částí - teoretické a praktické. V teoretické části se práce zabývá patofyziologií a epidemiologií onemocnění, prevencí, komplikacemi, terapií diabetu mellitu 1. typu a celiakie. Na závěr teoretická část poukazuje na koincidenci těchto onemocnění a shrnuje problematiku terapie obou nemocí. V praktické části je uveden přehled našich a zahraničních veřejných serverů, které informují o sledovaných nemocech a je uvedena kazuistika s jídelníčkem pacientky trpící diabetem mellitem 1. typu a celiakií, který je vyhodnocen a porovnán s našimi i zahraničními výživovými doporučeními pro pacienty s tímto onemocněním. This bachelor thesis is divided into two parts - theoretical and practical. Theoretical part provides an overview of pathophysiology and epidemiology of diseases, prevention and therapy of diabetes mellitus 1 type and of coeliac disease. The last section of the theoretical highlights the problem of coincidence of both diseases (the diabetes mellitus 1 type and the coeliac disease) and summarizes the therapy problems of these two diseases. Practical part provides a list of Czech and foreign public servers dedicated to the selected diseases and contain also a case report with the diet regime of patient with diabetes 1 type and coincident coeliac disease. The diet regime of the patient is evaluated and compared with the ordinary Czech and foreign recommendations for diabetics suffering from coeliac disease. |
---|---|
Popis jednotky: | Vedoucí práce: Kateřina Kaňková |
Fyzický popis: | 84 l. |