Selen v mateřském mléce /
Cílem této práce bylo stanovit koncentraci selenu v mateřském mléce a zjistit možné ovlivňující faktory. Vzorky byly odebrány druhý až šestý den po porodu (kolostrum, n=59). Při použití metody ICP – MS byla naměřena průměrná koncentrace selenu 6,9 ± 2,1 µg.l-1. Množství selenu bylo významně ovlivněn...
Saved in:
Main Author: | |
---|---|
Other Authors: | |
Format: | Thesis Manuscript |
Language: | Czech |
Published: |
2010
|
Subjects: | |
Online Access: | http://is.muni.cz/th/176800/lf_m/ |
Summary: | Cílem této práce bylo stanovit koncentraci selenu v mateřském mléce a zjistit možné ovlivňující faktory. Vzorky byly odebrány druhý až šestý den po porodu (kolostrum, n=59). Při použití metody ICP – MS byla naměřena průměrná koncentrace selenu 6,9 ± 2,1 µg.l-1. Množství selenu bylo významně ovlivněno konzumací vepřového masa a průběhem porodu. Neprokázal se vliv BMI ženy, jejího věku, četnosti těhotenství, místa bydliště ani kouření. The aim of this diploma thesis was to determine a concentration of selenium in breast milk and to find out possible affecting factors. The samples were taken from the second till the sixth day after delivery (colostrum, n=59). The mean concentration of selenium was 6,9 ± 2,1 µg.l-1 with using a method ICP – MS. The quantity of selenium was significantly affected by consummation of pork meat and course of delivery. The influence of womans BMI, age, frequency of pregnancy, place of residence and smoking was not proved. |
---|---|
Item Description: | Vedoucí práce: Jiří Totušek |
Physical Description: | 84 listů, 9 nečíslovaných listů přílohy |