Kombinace separačních metod s hmotnostní spektrometrií pro charakterizaci sacharidů
Detailní analýza sacharidů v reálných vzorcích je z hlediska jejich strukturní podobnosti velmi náročným úkolem. Jedním z přístupů k řešení tohoto problému je zjednodušení směsi vhodnou separační metodou s následnými MSn experimenty. Pro usnadnění ionizace a zvýšení odezvy se při hmotnostně spektrom...
Uloženo v:
Hlavní autor: | |
---|---|
Další autoři: | |
Typ dokumentu: | VŠ práce nebo rukopis |
Jazyk: | Čeština |
Vydáno: |
2010
|
Témata: | |
On-line přístup: | http://is.muni.cz/th/175253/prif_m/ |
Shrnutí: | Detailní analýza sacharidů v reálných vzorcích je z hlediska jejich strukturní podobnosti velmi náročným úkolem. Jedním z přístupů k řešení tohoto problému je zjednodušení směsi vhodnou separační metodou s následnými MSn experimenty. Pro usnadnění ionizace a zvýšení odezvy se při hmotnostně spektrometrické analýze sacharidů často využívá přídavků solí. Tento přístup byl zvolen pro analýzu sacharidů přítomných v různých stádiích výroby piva (ječmen, slad, sladina, povařená a prokvašená mladina). Na základě výsledků z MALDI-TOF MS analýzy sacharidů a proteinů byla pro eliminaci enzymatické aktivity u vzorků ječmene a sladu vybrána extrakce 80% ethanolem (55 °C). Pro separaci a kvantifikaci sacharidů přítomných ve vzorcích bylo využito aminokolony v HILIC módu HPLC s izokratickou elucí a refraktometrickou detekcí (mobilní fáze 60% a 65% acetonitril). Kromě sacharosy a rafinosy byly ostatní sacharidy v extraktu ječmene pod limitem detekce. Extrakt sladu obsahoval oligosacharidy sacharosu, From the structural point of view the detailed carbohydrate analysis of real samples is very difficult task. To solve this problem, reducing of complexity of their mixture by appropriate separation technique followed by MSn experiments may be done. An improvement in ionization and response of carbohydrates in MS could be carried out using the additions of appropriate salts. This approach was chosen for specific carbohydrate analysis in the technological stages of beer production (barley, malt, sweet wort, wort, and green beer). On the basis of MALDI-TOF MS results for saccharides and proteins, 80% ethanol (55 °C) was chosen as a solvent for the extraction step of barley and malt samples. HPLC in HILIC mode with isocratic elution and refractometric detection was used for the separation and quantification of saccharides present in the samples (60% and 65% acetonitrile as a mobile phase). In the barley extract, sucrose and raffinose dominated. Other saccharides were not detected. Sucrose, |
---|---|
Popis jednotky: | Vedoucí práce: Richard Čmelík |
Fyzický popis: | 82 l. |