A study of human craniofacial variation by using geometric morphometrics

Tato dizertační práce je výsledkem studia biologické variability kraniofaciální oblasti u dospělých jedinců současné evropské populace. Na referenčním souboru lebek (N=355) pocházejícího ze tří dokumentovaných kosterních sbírek (jedna česká a dvě portugalské), byly studovány faktory, u kterých se př...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Urbanová, Petra, 1978 listopad 27.- (Dissertant)
Other Authors: Malina, Jaroslav, 1945- (Thesis advisor)
Format: Thesis Manuscript
Language:English
Published: 2009
Subjects:
Online Access:http://is.muni.cz/th/21708/prif_d/
Cover Image
LEADER 06484ctm a22011177a 4500
001 MUB01000589808
003 CZ BrMU
005 20180815170236.0
008 090701s2009 xr |||||q|||||||||||eng d
STA |a POSLANO DO SKCR  |b 2018-08-31 
040 |a BOD004  |b cze  |d BOD114 
072 7 |a 572  |x Fyzická antropologie  |2 Konspekt  |9 1 
080 |a 572.71  |2 MRF 
080 |a 572.71/.77  |2 MRF 
080 |a (4)  |2 MRF 
080 |a (043.3)  |2 MRF 
080 |a 572  |2 MRF 
100 1 |a Urbanová, Petra,  |d 1978 listopad 27.-  |7 mzk2006343234  |% UČO 21708  |4 dis 
245 1 0 |a A study of human craniofacial variation by using geometric morphometrics  |h [elektronický zdroj] /  |c Petra Urbanová 
260 |c 2009 
300 |a 1 CD-ROM 
500 |a Vedoucí práce: Jaroslav Malina 
502 |a Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2009 
520 2 |a Tato dizertační práce je výsledkem studia biologické variability kraniofaciální oblasti u dospělých jedinců současné evropské populace. Na referenčním souboru lebek (N=355) pocházejícího ze tří dokumentovaných kosterních sbírek (jedna česká a dvě portugalské), byly studovány faktory, u kterých se předpokládá, že jsou zdrojem rozdílů ve tvaru a velikosti (populační afinita, sexuální dimorfismus, stranové rozdíly a stárnutí). Prostorové vztahy analyzovaných struktur byly zaznamenány pomocí ramenového digitizéru MicroScribe, digitálního fotoaparátu a grafického tabletu a poté studovány metodami tradiční a geometrické morfometrie. Zvláštní důraz byl kladen na variabilitu ve tvaru okraje očnice a jeho postavení v kontextu ostatních částí lebky. Morfologie lebky byla popsána 4 konfiguracemi význačných bodů a studována pomocí prokrústovské analýzy a metod vícerozměrné statistiky. Tvar okraje očnice byl vyjádřen metodami analýzy obrysů, především eliptickou Fourierovou analýzou ve 2D i 3D modi.  |% cze 
520 2 9 |a The thesis presents a study of the human craniofacial morphology in present-day populations studied on documented osteological collections. The sample of 355 specimens of Czech and Portuguese origin was studied from multiple viewpoints in order to explore factors which interact in the process of shaping human crania (sexual dimorphism, population affinity, age). The study was based on a variety of exploratory tools adopted from the traditional and geometric morphometrics. A dataset of 53 cranial landmarks and orbital contours was recorded by using MicroScribe digitizer and by digital photography. This permitted us to evaluate applicability of multiple methodological approaches which could improve techniques currently used in the course of forensic examination (Procrustes superimposition, elliptic Fourier analysis, multivariate statistics). Of studied factors, the affinity to studied collection, linking population affinity and properties of the osteological specimens, was pointed out as.  |9 eng 
650 0 7 |a dospělí  |7 ph119582  |2 czenas 
650 0 7 |a kraniologie  |7 ph318954  |2 czenas 
650 0 7 |a lebka  |7 ph122221  |2 czenas 
650 0 9 |a adults  |2 eczenas 
650 0 9 |a craniology  |2 eczenas 
650 0 9 |a skull  |2 eczenas 
651 7 |a Evropa  |7 ge137210  |2 czenas 
651 9 |a Europe  |2 eczenas 
655 7 |a disertace  |7 fd132024  |2 czenas 
655 9 |a dissertations  |2 eczenas 
658 |a Biologie (čtyřleté)  |b Antropologie  |c PřF D-BI4 ANTR (ANTR)  |2 CZ-BrMU 
700 1 |a Malina, Jaroslav,  |d 1945-  |7 jn19990218065  |% UČO 2118  |4 ths 
710 2 |a Masarykova univerzita.  |b Ústav antropologie  |7 kn20101101015  |4 dgg 
856 4 1 |u http://is.muni.cz/th/21708/prif_d/ 
CAT |a DRIMLOVA  |b 02  |c 20090701  |l MUB01  |h 1517 
CAT |a JANA  |b 02  |c 20090710  |l MUB01  |h 1029 
CAT |a BATCH-UPD  |b 02  |c 20091102  |l MUB01  |h 0715 
CAT |a BATCH-UPD  |b 02  |c 20091103  |l MUB01  |h 0211 
CAT |c 20091203  |l MUB01  |h 0233 
CAT |c 20091203  |l MUB01  |h 1915 
CAT |a BATCH-UPD  |b 00  |c 20091219  |l MUB01  |h 0816 
CAT |c 20100428  |l MUB01  |h 1013 
CAT |a BATCH-UPD  |b 00  |c 20100501  |l MUB01  |h 1216 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20100602  |l MUB01  |h 0916 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20100602  |l MUB01  |h 0931 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20100602  |l MUB01  |h 1010 
CAT |a BATCH-UPD  |b 02  |c 20100929  |l MUB01  |h 0335 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20101228  |l MUB01  |h 1035 
CAT |a batch  |b 00  |c 20120324  |l MUB01  |h 0127 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20120411  |l MUB01  |h 1552 
CAT |c 20120610  |l MUB01  |h 1948 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20120822  |l MUB01  |h 0755 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20130303  |l MUB01  |h 1112 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20131009  |l MUB01  |h 1407 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20131217  |l MUB01  |h 1349 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140109  |l MUB01  |h 0858 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20140327  |l MUB01  |h 1720 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140430  |l MUB01  |h 1420 
CAT |a KOURILOVA  |b 02  |c 20140506  |l MUB01  |h 1523 
CAT |a ANTLOVA  |b 02  |c 20140509  |l MUB01  |h 1316 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140513  |l MUB01  |h 0739 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140513  |l MUB01  |h 0746 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140513  |l MUB01  |h 0754 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20141104  |l MUB01  |h 1341 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20150805  |l MUB01  |h 1452 
CAT |c 20150901  |l MUB01  |h 1444 
CAT |c 20150921  |l MUB01  |h 1405 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20151226  |l MUB01  |h 0024 
CAT |c 20161008  |l MUB01  |h 2237 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20161010  |l MUB01  |h 1433 
CAT |a BATCH-UPD  |b 02  |c 20161124  |l MUB01  |h 0022 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20180808  |l MUB01  |h 1347 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20180815  |l MUB01  |h 1702 
CAT |c 20180831  |l MUB01  |h 1056 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180925  |l MUB01  |h 0746 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190305  |l MUB01  |h 0737 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20191211  |l MUB01  |h 0941 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20191211  |l MUB01  |h 0945 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20200323  |l MUB01  |h 2009 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20200323  |l MUB01  |h 2012 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20201101  |l MUB01  |h 0004 
CAT |a SVERAKOVAX  |b 02  |c 20201103  |l MUB01  |h 2147 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20210217  |l MUB01  |h 2333 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20210430  |l MUB01  |h 2337 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 0939 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 1928 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20210724  |l MUB01  |h 1147 
LOW |a POSLANO DO SKCR  |b 2018-08-31 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m CDROM  |1 PRIF  |a Přírodovědecká fakulta  |2 ANTRO  |b antropologie  |5 3145345937  |8 20140416  |f 78  |f Mimo UK  |q 20191113  |r 20140425  |s dar 
AVA |a SCI50  |b PRIF  |c antropologie  |e available  |t K dispozici  |f 1  |g 0  |h N  |i 0  |j ANTRO