Polyfenoly ve výživě jako možná prevence nádorových onemocnění

Polyfenolické sloučeniny vykazují celou škálu biologických účinků obecně považovaných za účinky protektivní. Cílem práce bylo testovat připravené polyfenolické extrakty z vinných matolin na různých biologických modelech a sledovat jejich účinky související s prevencí vzniku nádorových onemocnění. V...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Zendulka, Ondřej (Autor práce)
Další autoři: Totušek, Jiří, 1945- (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Čeština
Vydáno: 2008.
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/167123/lf_d/
Obálka
Popis
Shrnutí:Polyfenolické sloučeniny vykazují celou škálu biologických účinků obecně považovaných za účinky protektivní. Cílem práce bylo testovat připravené polyfenolické extrakty z vinných matolin na různých biologických modelech a sledovat jejich účinky související s prevencí vzniku nádorových onemocnění. V práci byly použity dva extrakty a jejich účinek byl porovnáván s účinky jednotlivých polyfenolů (kyselina gallová, kvercetin, trans-resveratrol). Před provedením pokusů pomocí in vitro a in vivo metod byla provedena částečná kvalitativní analýza extraktů. Hlavními polyfenolickými složkami obou extraktů byl katechin a epikatechin. Výsledky práce dokládají vliv testovaných extraktů a polyfenolů na aktivitu jaterních enzymů cytochromu P450, prooxidační schopnosti a schopnost ovlivňovat aktivitu leptinu a resistinu na modelu hypercholesterolemie u potkana.
Polyphenolic compounds are known for their protective biologicall effects. Aim of this work was to evaluate the action of prepared polyphenolic extracts from grape byproducts and to monitor mechanisms related to the cancer preventive action. Two different polyphenolic extracts were prepared and tested and their effects were compared to the effect of single polyphenols (gallic acid, quercetin, trans-resveratrol). Main polyphenolic constituents of extracts were catechin and epicatechin. Results documented the influence of extracts and polyphenols on the activity of hepatic enzymes of cytochrome P450, prooxidative action and the ability of exctracts to influence levels of leptin and resistine levels in the model of hypercholesterolemia in rats.
Popis jednotky:Vedoucí práce: Jiří Totušek.
Fyzický popis:131 l.